Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Mausteet ruoanlaitossa – 7 vinkkiä mausteiden käyttöön

Mausteet ovat yksi ruoanlaiton kulmakivistä: ilman mausteita, ruoka jää usein mauttomaksi mössöksi. Lue tiivis tietopaketti mausteiden käytöstä ruoanlaitossa!

(0) Kommentoi

mausteet ruoanlaitossa

Mausteet – ruoanlaiton kulmakivi.

Mausteet ovat yksi ruoanlaiton kulmakivistä: ilman mausteita, ruoka jää usein mauttomaksi mössöksi. Ruoan onnistunut maustaminen ei ole lainkaan vaikeaa, ja muutamaa perussääntöä noudattaen onnistut varmasti. Lue tiivis tietopaketti mausteiden käytöstä ruoanlaitossa!

  1. 7 vinkkiä mausteiden käyttöön
  2. Yleisimmät mausteet ja niiden käyttö
  3. Maailman mausteet
  4. Maustekaapin kulmakivet

7 vinkkiä mausteiden käyttöön

 

1. Muista hapot

Moni kotikokki unohtaa happojen merkityksen ruoanlaitossa. Hapot tuovat ruoan makuun syvyyttä, ja lähes jokainen ruoka kaipaakin hieman happoa. Erityisesti rasvaiset ruoat ja paljon hiilihydraatteja sisältävät ruoat, kuten pastat, nuudelit tai paistettu riisi kaipaavat hiukan happoa korostamaan ruoan makuja. Käytä siis rohkeasti sitruunan ja limen mehua kokkailussa. Parhaan maun saat tuoreista hedelmistä, mutta kaupoista löytyvät sitruuna- ja limetäysmehut käyvät myös hyvin. Lisää hapokkuutta ruokiin tuovat myös erilaiset etikat sekä jugurtit ja muut hapanmaitotuotteet.

 

2. Investoi hyvään pippurimyllyyn

Eniten makua saat irti mausteista kun jauhat ne kokonaisina ruokaan. Kaikkia mausteita ei suomesta löydy kokonaisina, eikä arjessa aika aina riittäisikään mausteiden jauhamiseen. Suola ja pippuri kannattaa kuitenkin aina jauhaa ruokaan, jolloin ne antavat enemmän makua. Kokeile hienon merisuolan sijasta karkeaa merisuolaa ja korvaa hieno mustapippuri kokonaisilla mustapippureilla, ja pyöräytä suola ja pippuri maustemyllyn kautta ruokaan.

 

3. Kokeile kuullottamista

Jotkut mausteet ovat parhaimmillaan, kun ne kuullottaa nopeasti öljyssä pannulla. Esimerkiksi chili, inkivääri, valkosipuli ja monet itämaiset mausteet kuten curry ja juustokumina saavat makuunsa paljon enemmän syvyyttä kun käytät niitä nopeasti pannulla ennen kuin lisäät ruokaan muut raaka-aineet.

 

4. Muista maistaa

Maustamisessa tärkeintä on muistaa maistaa ruokaa aina ennen uuden maustekerroksen lisäämistä. Älä siis kaada summanmutikassa lisää mausteita ruokiin, vaan pyri maustamaan ruokaa hiljalleen. Voit aina lisätä lisää mausteita mauttomaan ruokaan, mutta ylimaustettua ruokaa on paljon vaikeampi korjata.

 

5. Tarkista päiväykset – myös mausteet vanhenevat

Vanhaksi menneet mausteet eivät välttämättä ole vaarallisia, mutta ne menettävät ajan myötä makunsa. Vanhentuneilla mausteilla maustamisesta ei ole iloa, jos kaipaat ruokaasi lisää makua. Muista siis käydä maustekaapin sisältö tasaisin väliajoin läpi. Jos käytät lasipurkkeja maustepurkkeina, merkkaa niihin esimerkiksi teipillä mausteen ostopäivä, ja pysyt paremmin kärryillä maustekaappisi sisällön iästä. Säilyvyyden kannalta on myös tärkeää säilyttää mausteet oikein.

 

6. Maustaa voi muullakin kuin maustekaapin sisällöllä

Usein mausteista puhuttaessa puhutaan oikeastaan vain erilaisista jauhetuista mausteita. Jos kaipaat uusia makuja, käytä myös muita keittiön kaappeja rohkeasti. Esimerkiksi erilaiset etikat, yrtit, öljyt, tahnat ja kastikkeet tuovat rutkasti makua ruokaan. Myös viini ja muut alkoholit käyvät ruoan maustamiseen.

 

7. Kokeile rohkeasti uutta

Mausteiden käyttäminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii hiukan harjoittelua ja kokeiluja. Kokeile siis rohkeasti erilaisia makuja ja uusia mausteita!

Yleisimmät mausteet ja niiden käyttö

 

Chilihiutaleet ja tuore chili

Chiliä voit hyödyntää pienissä määrin ruoanlaitossa vaikka et olisikaan tulisen ruoan ystävä. Etenkin wokit, aasialaiset ruoat sekä grillatut lihat saavat hyvää lisäpotkua chilistä tai chilihiutaleista. Kokeile myös yllättävissä ruoissa: chili sopii oivasti yhteen myös esimerkiksi lohen kanssa!

Curry

Curry yhdistetään perinteisesti kanan kanssa, mutta se sopii myös monen muun lihan mausteeksi. Kokeile maustaa curryllä esimerkiksi lammasta. Curry on monen perinteisen intialaisen ruoan tärkeimpiä mausteita, ja se sopii erityisen hyvin myös kasvisruokaan.

Inkivääri

Inkivääri on monen aasialaisen ruoan kulmakivi. Erityisen hyvin inkivääri sopii erilaisiin wokkeihin ja keittoihin.

Kaneli

Kaneli yhdistetään perinteisesti jälkiruokiin, kuten korvapuusteihin. Kanelia kannattaa kutienkin kokeilla rohkeasti myös erilaisissa lämpimissä ruoissa. Kaneli sopii hyvin esimerkiksi liha- ja pataruokien mausteeksi.

Juustokumina

Juustokumina on tärkeä mauste sekä intialaisessa, että meksikolaisessa keittiössä. Parhaiten se sopii erilaisten liharuokien mausteeksi, mutta kokeile rohkeasti myös erilaisissa keitoissa.

Paprikajauhe

Paprikajauhe on monelle tuttu lihamauste, mutta se toimii myös kalan maustamiseen. Erityisen hyvin paprikajauhe sopii perunan mausteeksi.

mausteet ruoanlaitossa

Makumatka maailmalle – maailman keittiöiden mausteet

Kun haluat tavoitella tietyn maan tai alueen keittiön makumaailmaa, on hyvä lähteä liikenteeseen selvittämällä mitä mausteita keittiössä käytetään eniten. Kun perusmausteet on selvillä, voi mausteita muuttamalla muuttaa helposti ruoan luonnetta. Esimerkiksi perinteinen uunikana muuttuu helposti italialaistyylisestä meksikolaisesti muutamaa maustetta vaihtamalla. Lue alta muutamia esimerkkejä maailman keittiöiden yleisimmistä mausteista.

Italia

Italialainen keittiö nojaa vahvasti tomaattiin, valkosipuliin ja oliiviöljyyn. Yleisimpiä makuja italialaisessa keittiössä ovat rosmariini, basilika, oregano, salvia, lehtipersilja, timjami ja sitruuna.

Ranska

Ranskalainen keittiö rakastaa yrttejä, runsaita makuja ja tuoreita raaka-aineita. Yleisimpiä makuja ja mausteita ovat muun muassa persilja, timjami, rosmariini, rakuuna, sinappi, punaviinietikka, laakerinlehti, valkosipuli ja meirami.

Kreikka

Kreikkalaisen keittiön kulmakiviä ovat oliiviöljy, yrtit, valkosipuli ja lampaanliha. Kreikkalaisen ruoan välimerellistä makua tavoittelevan kannattaa hyödyntää oreganoa, salviallaa, minttua, sitruunaa, persiljaa, laakerinlehtiä ja rosmariinia.

Intia

Intialaista keittiötä leimaavat vahvat tuoksut ja maut ja runsas mausteiden käyttö. Yleisimpiä mausteita ovat muun muassa juustokumina, garam masala, kaneli, curry, neilikka, kurkuma, inkivääri, muskottipähkinä ja chili.

Meksiko

Meksikolainen ruoka on tulista, mutta raikasta. Yleisimmät mausteet meksikolaisessa keittiössä ovat lime, korianteri, oregano, juustokumina ja chili.

Näillä pääset alkuun – perusmausteet jokaiseen maustehyllyyn

Maustekaapin sisältöä kannattaa aina kerryttää oman maun mukaan, mutta on olemassa muutama perusmauste, jotka jokaisen ruoanlaittajan maustekaapista kannattaa perinteisen suolan ja pippurin lisäksi löytyä.

Basilika

Miedon makuinen basilika on yksi maailman yleisimpiä mausteita. Basilikaa voi käyttää niin tuoreena kuin kuivattunakin. Parhaimmillaan basilika on yhdessä tomaatin kanssa.

Mustapippuri

Mustapippuri on maailman käytetyin mauste, eikä suotta. Yhdessä suolan kanssa käytettynä mustapippuri tuo esiin ruoan makuja, ja sitä käytetäänkin lähes jokaisessa reseptissä.

Oregano

Pizzamausteeksi mielletty oregano sopii niin perinteisten italialaisten ja kreikkalaisten ruokien, kuin erilaisten kasvisten ja pataruokien maustamiseen.

Ruohosipuli

Ruohosipuli sopii käytettäväksi niin kuivattuna kuin tuoreenakin. Yleisimmin ruohosipulia käytetään kala-, kasvis- ja munaruokien maustamiseen.

Valkosipuli

Valkosipuli sopii mausteeksi niin jauheena kuin tuoreenakin. Valkosipulijauhe on mukavuudenhaluisen kotikokin ykkösmauste: jauheen käytöllä välttyy tuoreen valkosipulin kuorimiselta ja pilkkomiselta.

Rosmariini

Rosmariini on perinteinen liha- ja perunaruokien mauste. Erityisen hyvin se sopii grillatun lihan ja paistettujen perunoiden kanssa. Rosmariinia kannattaakin käyttää esimerkiksi erilaisten marinadien valmistuksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae