Grillikausi on korkattu, joten kokosimme listan parhaista grilliherkuista!

Nyt laitetaan grilli kuumaksi! Kokosimme ehdotuksia grillattavaksi säällä kuin säällä. Tästä blogista löydät vinkkejä myös parhaisiin lisukkeisiin ja jälkiruokiin. Eiköhän startata kesäkausi grillauksen merkeissä!

1. Kananrinta

Kananrinta on vaivaton grilliruoka, joka maistuu lähes jokaiselle. Kaupasta löytyy laaja valikoima kananrintoja eri marinadeilla tai halutessaan, marinadin voi tehdä itse ja ostaa kanan maustamattomana.

2. Vartaat

Vartaat on helppo valmistaa sekä lihansyöjälle että kasvissyöjälle. Vartaaseen sopii erinomaisesti erilaiset lihat sekä merenelävät, kuten jättikatkaravut. Lisäksi niissä maistuvat erilaiset vihannekset, kuten paprikat, tomaatit ja kesäkurpitsa. Saat lisämakua vartaisiin marinoimalla ne ennen grillaamista.

3. Grillimakkara

Grillimakkara on kautta aikojen kuulunut suomalaisten kesäruokaan ja onkin grilliruoka parhaimmillaan. Nopeasti valmistuva ruoka löytyy monina eri versioina, kuten juustomakkarana, kabanossina tai chilimakkarana. Lisäksi kaupan hyllyistä löytyy myös maistuvia lihattomia vaihtoehtoja.

4. Täytetyt paprikat

Nimensä mukaan täytetty paprika toimii seuraavasti – halkaistu paprika täytetään mieluisilla täytteillä! Todennäköisesti yleisin täyte paprikaan on jauheliha. Variaatiota täytteisiin saa myös esimerkiksi smetana-, sekä tuore- ja raastejuustotäytteillä. Täyte on lisäksi helppo maustaa oman mieltymyksen mukaan.

5. Hampurilainen

Hampurilainen – tuo mahtava herkku! Ja kyllä vain, se toimii erinomaisesti myös grilliruokana. Sekä pihvin että sämpylän voi lämmittää grillissä. Variaatioita hampurilaisiin löytyy monia – pihvi voi olla joko jauhelihaa tai kanafile, mutta myös esimerkiksi halloumijuusto toimii. Lisäksi sämpylän voi vaihtaa vaikka ruisleipään.

6. Pekoniparsa

Pekoniin kiedottu parsa on grilliruoka vailla vertaa ja se sopii erinomaisesti erilaisten grilliruokien lisukkeeksi. Pekoniparsan valmistaminen on äärimmäisen helppoa ja lisäksi se valmistuu grillillä hetkessä. Parsakausi on alkukesästä parhaimmillaan, joten se kannattaa ottaa mukaan heti grillikauden alussa!

7. Porsaan sisäfilee

Murea liha kruunaa grilliaterian! Kun porsaan sisäfileen grillaa kokonaisena, se pysyy mehevänä. Toisaalta se toimii hyvin myös pihveinä tai vaikka varraspaloina. Lisäksi esimerkiksi juhlia varten lihan voi kypsentää myös edellisenä päivänä, sillä sen voi tarjoilla myös kylmänä.

8. Uudet perunat

Uudet perunat ovat ehdoton kesän merkki. Grillissä ne valmistuvat mutkattomasti esimerkiksi folion sisällä, jolloin ne saavat uuniperunamaisen koostumuksen.

9. Grillattu maissi

Grillattu maissi on grilliruokaklassikko, joka on erittäin helppo grillattava. Se valmistuu melkein itsekseen samalla, kun grillaa pääruokaa. Mausteeksi riittäävät voisula ja sormisuola, mutta voit kokeilla maustaa maissit myös hunajalla.

10. Halloumi

Kyprokselta kotoisin oleva halloumi on monikäyttöinen herkkujuusto, joka vie kielen mennessään. Halloumi on kova juusto, joten se on helppo grillata, ilman että se hajoaa. Tarjoile sellaisenaan grilliruokien lisukkeena, salaatissa tai hampurilaisen välissä.

11. Pimientos de Padrón

Pienet paprikat eli Pimientos de Padrón ovat alunperin espanjalaisia tapaksia. Kuumassa grillissä nämä herkut pääsevät oikeuksiinsa ja ovat nopeita grillattavia. Pikkupaprikat pitävät jännityksen ilmassa, sillä noin joka kymmenes niistä on tulinen.

12. Kermaviilikastike

Kermaviilikastike sopii loistavasti esimerkiksi ylläolevien uusien perunoiden kylkeen. Tämän yhdistelmän kanssa kala maistuu taatusti. Lisää kermaviiliin murskattua fetaa, sekä tilliä ja mausta mieleiseksi sitruunalla, suolalla ja pippurilla.

13. Grillattu ananas

Tuore ananas on näyttävä ja mehukas jälkiruoka, johon saat twistiä käyttämällä sen grillissä. Voit grillata myös tölkkiananasta halutessasi. Tarjoile vaniljajäätelön ja mintunlehtien kanssa!

14. Suklaabanaanit

Tämä helppo ja maukas jälkiruoka syntyy, kun kuorit banaanista osion, teen banaaniin viillon ja upotat viiltoon suklaapaloja. Paista grillissä, kunnes suklaa on sulanut ja banaanin kuori tummentunut. Voit syödä jälkiruuan suoraan banaanin kuoresta tai koota annoksen lisäämällä esimerkiksi jäätelöä.

15. Vaahtokarkit

Lasten suosikki! Pujota vaahtokerkkeja tikkuun ja kypsennä, kunnes vaahtokarkin pinta tummenee. Tämä on myös helppo jäkiruoka myös retkelle, koska vaahtokarkit voi paistaa myös nuotiolla. Voit myös pujottaa vartaaseen vaahtokarkkien lisäksi persikoita tai ananasta saadaksesi vaihtelua.

Katso Kotiruokakalenterin viikon ruokalistasta lisää vinkkejä niin arkeen kuin viikonloppuun!