Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Yrtit ruoanlaitossa – katso vinkkimme yrttien käyttöön

Yrteistä kannattaa nauttia monipuolisesti ympäri vuoden. Kokosimme tietopaketin suosituista yrteistä ruoanlaitossa sekä vinkit yrttien säilöntään.

(0) Kommentoi

yrtit

Yrtit ruoanlaitossa – ideat käyttöön ja säilöntään

Yrtit tuovat ruokaan makua, väriä ja juhlan tuntua. Mikä parasta, yrtit ovat myös terveellisiä: Yrtit sisältävät terveydelle hyödyllisiä vitamiineja, hivenaineita ja lehtivihreää. Lisäksi maukkaat yrtit vähentävät suolan tarvetta ruoassa. Käytä siis yrttejä ruoanlaitossa rohkeasti.

Yrteistä kannattaa nauttia monipuolisesti ympäri vuoden. Kokosimme tietopaketin suosituista yrteistä ruoanlaitossa sekä vinkit yrttien säilöntään.

  1. Suosituimmat yrtit ruoanlaitossa
  2. Yrttien säilöminen

Suosituimmat yrtit ruoanlaitossa

Voimakkaammat yrtit, kuten puuvartiset timjami, rosmariini ja salvia, voi lisätä ruokaan jo kypsennyksen alkuvaiheessa, jolloin ne ehtivät luovuttaa ruokaan enemmän makua. Herkät lehtiyrtit puolestaan lisätään kypsennyksen loppuvaiheessa tai vasta täysin valmiiseen ruokaan. Tällöin lehtiyrteissä säilyy paitsi kaunis ulkonäkö ja maku, myös tärkeät vitamiinit. Lisää yrttejä myös kylmiin ruokiin ja koristeiksi.

 

Persilja

Persilja on oikea luottoyrtti, sillä se sopii ruokaan kuin ruokaan. Käytä persiljaa sekä kypsennetyissä että raaoissa ruuissa. Persilja on varma valinta esimerkiksi näissä ruoissa:

  • lihakeitto ja sosekeitot
  • salaatit ja raasteet
  • tacot ja tortillat
  • grillatut ruoat

Lehtipersiljaa on kaksi eri muotoa: silopersilja ja kähäräpersilja. Suomessa kähäräpersilja on ollut perinteisesti käytetyin lajike, kun taas eteläisemmässä Euroopassa silopersilja on suositumpaa. Silopersilja on kähäräpersiljaa voimakkaampi, mutta sitä pidetään myös hienostuneemman makuisena.

Yrteillä koristeltu keltainen keitto harmaalla lautasella vaalealla kivitaustalla

Tilli

Tilli on suomalaisten suosikkiyrtti, eikä suotta. Mitäpä olisi uudet perunat tai rapujuhlat ilman tilliä? Tilli on tuttu maustaja myös kalaruuissa, kuten kalakeitto, graavilohi ja uunilohi. Mausta tillillä myös tilliliha, toast skagen, kermaviilikastike, kesäsalaatit, hölskykurkut ja erilaiset porkkanaruoat. Tillissä maistuu kesä – suomalaisten suosikki sekin!

Uusia perunoita keitettynä tillin kanssa

Basilika

Basilika on ehdottomasti parhaimmillaan tuoreena, mutta kuivattunakin se toimii – yksinään tai mausteseoksissa. Basilika on italialaisen ruoan kulmakiviä. Mausta basilikalla tomaattisalaatit, pizzat ja pastat. Kokeile basilikaa myös sosekeittoihin, tuorejuustoihin ja mansikkajälkiruokiin. Basilikassa on erittäin aromaattinen tuoksu ja maku, jonka tunnistaa. Lisää basilika lämpimään ruokaan kypsentämisen lopussa, etteivät sen herkät aromit kärsi.

Basilika on herkkä yrtti myös säilytyksessä, sillä se paleltuu helposti. Säilytä siis tuore basilika huoneenlämmössä tai kesällä ulkona. Kun istutat kaupasta ostetun basilikan suurempaan ruukkuun ikkunalle ja muistat kastella sitä säännöllisesti, sama basilikanippu tuottaa sinulle uusia lehtiä koko kesän.

 

Gin-cocktail basilikalla ja limellä yrtit

Korianteri

Korianteri on tullut Suomessa tunnetuksi aasialaisen ruuan mukana. Korianterista onkin tullut lähivuosina todella suosittu mausteyrtti. Korianterin omintakeinen maku jakaa vahvasti mielipiteitä. Oletko sinä korianterin ystävä vai vihollinen? Jos korianteri ei ole lempiyrttejäsi, voit korvata sen silopersiljalla.

Käytä korianteria monipuolisesti erilaisiin aasialaisiin ruokiin, niin wokkeihin, keittoihin kuin intialaisiin kastikkeisiin. Korianteri on myös maukas tortillojen viimeistelijä. Kun yhdistät inkivääriä, limeä, chiliä, valkosipulia ja korianteria, onnistut varmasti. Korianteri sopii myös moniin salaatteihin esimerkiksi kurkun, tomaatin tai porkkanan seuraksi.

 

Yrteillä koristeltu vietnamilainen riisinuudelisalaatti naudanlihalla ja kasviksilla valkoisessa kulhossa ylhäältä kuvattuna, yrtit

Timjami

Timjami on monipuolinen yleismauste, joka toimii niin tuoreena kuin kuivattunakin. Timjami sopii pitkään kypsennettäviin ruokiin kuten erilaisiin lihapatoihin, keittoihin ja uunijuureksiin mutta myös pastoihin, munakkaisiin ja kana- ja kalaruokiin.

Puuvartiset timjaminoksat on kätevä lisätä pitkään haudutettaviin ruokiin sellaisenaan, tai niistä voi riipiä irti lehdet. Nuoret ja pehmeät timjaminvarret taas voi hakata silpuksi ja ripotella ruokien päälle, keittoihin ja kastikkeisiin. Pehmeistä varsista saat myös kauniita koristeita lautasannoksiin.

 

Lähikuva paahdetuista sipuleista ja yrteillä maustetuista paahdetuista myskikurpitsasiivuista

Rosmariini

Rosmariini on voimakkaan aromaattinen puuvartinen yrtti, joka tuoksuu ja näyttääkin havupuulta. Se sopii lammas-, riista- ja muihin liharuokiin ja on täydellinen kumppani perunalle. Joko olet testannut rosmariini-perunapizzaa?Rosmariinia käytetään myös juomissa ja jälkiruuissa esimerkiksi mansikan kanssa. Aivan kuten timjami, rosmariini kestää hyvin kuivaamista. Rosmariini ja timjami muodostavat myös hyvän makuparin.

Yrttejä ja oliiviöljyä puisella pöydällä

 

Yrttien säilöminen

Vaikka tuoreyrttejä saakin kaupasta ympäri vuoden, yrttejä kannattaa opetella säilömään ainakin yhdellä tavalla. Säilöjä osaa käyttää ruukkuyrtit viimeiseen lehteen asti ja säästää samalla rahaa. Yrttien säilöminen on tärkeä taito myös yrttien kasvattajalle ja villiyrttien kerääjälle.

Yrttien pakastaminen

Haluaisitko tuoreen veroisia yrttejä ruokaasi pitkin vuoden, helposti ja edullisesti ja aina sopivan määrän kerralla? Jos vastasit kyllä, silloin yrttejä kannattaa pakastaa. Yrttien pakastaminen on helppoa.

Kun pakastat yrttejä, huuhtele ja kuivaa ne ensin hyvin. Silppua lehtiyrtit sopivaksi silpuksi ja laita rasioihin tai pusseihin ja heti pakkaseen. Vaihtoehtoisesti voit pakastaa yrtit öljyssä: laita yrttisilppua jääpalamuotteihin, lorauta päälle öljyä ja siirrä pakkaseen. Öljy suojaa yrttejä, ja kuutiot on helppo lisätä kuumaan ruokaan. Voit pakastaa myös kokonaisia yrtin oksia ja varsia mausteeksi liemiin ja kastikkeisiin.

Pakastettujen yrttien käyttö on kätevää, sillä voit lisätä valmiiksi käsitellyt yrtit jäisinä suoraan ruokaan. Etenkin silputut lehtiyrtit kannattaakin lisätä ruokaan jäisinä, sillä sulaessaan ne nahistuvat ruman näköisiksi. Myös pakastetut öljykuutiot ja kokonaiset yrttien varret lisätään jäisinä lämpimään ruokaan. Kun pakastat muutamia lempiyrttejäsi, säästyt monelta kauppareissulta ja säästät samalla rahaa.

Yrttien kuivaaminen

Kuivaaminen on hyvä tapa säilöä yrttejä, jos yrttejä on paljon ja kylmäsäilytystilaa vähän. Kuivaa yrtit näin:

  • Jos yrteissä on likaa, huuhtele ja kuivaa ne.
  • Kuivaa yrttejä huoneenlämmössä pienissä nipuissa tai riivittynä laakealla alustalla tai ritilällä. Yrtit kuivuvat parhaiten kuivalla säällä tai lämpimässä paikassa esimerkiksi jääkaapin päällä.
  • Voit kuivata yrttejä myös kuivurissa tai uunissa 30–35 asteessa. Korkeammassa lämpötilassa yrttien maku, väri ja vitamiinit kärsivät.
  • Yrtit ovat kuivia, kun ne tuntuvat rapeilta ja varret napsahtavat poikki. Säilytä kuivattuja yrttejä ilmatiiviissä astiassa valolta suojattuna.

Kuivatuissa yrteissä maku on tiiviimmässä muodossa, joten käytä kuivattuja yrttejä vähemmän kuin tuoreita. Kuivaaminen sopii toisille yrteille paremmin kuin toisille. Esimerkiksi oregano, timjami ja rosmariini ovat maukkaita ja aromaattisia myös kuivattuina, kun taas tilli ja ruohosipuli menettävät raikkauttaan. Jos siis haluat yrttisi kesäisen raikkaana, kokeile pakastamista.

Yrttiöljy

Yrttiruukusta on käytetty muutama lehti, mitä tekisi lopuille? Jos pakastaminen ja kuivaaminen ei houkuttele, kokeile yrttiöljyä. Öljyssä yrttien kaikki makuaineet pääsevät esille ja saat ruuallesi erityisen aromaattisen ja kauniin mausteen.

Yrttiöljy on helppo ja nopea tehdä sauvasekoittimella. Lisää kulhoon esimerkiksi oliiviöljyä, persiljaa, ja basilikaa sekä mausteiksi valkosipulia, mustapippuria, balsamicoa ja sokeria ja surauta kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi. Yrttiöljy säilyy jääkaapissa useita päiviä. Kokeile rohkeasti omia yhdistelmiä erilaisista yrteistä ja mausteista.

Yrttiöljy viimeistelee ruuan kuin ruuan ja on mainio salaatinkastike. Yrttiöljyssä yrttien lehtivihreä on uskomattoman syvän väristä. Kun tipauttelet näitä vihreitä pisaroita lautasellesi, edessäsi on oikea ravintola-annos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae