Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Lohen paistaminen – tällä ohjeella paistat lohen oikein

Lohen paistaminen riippuu pitkälti omista mieltymyksistä; osa tykkää hieman raaemmasta, ja osa kypsemmästä. Lue vinkkimme lohen valmistukseen niin pannulla kuin uunissa.

(0) Kommentoi

Lohen paistaminen uunissa

Uunilohi on helppo, maukas ja terveellinen ruoka, jolla ruokkii koko perheen tai vaikka juhlaseurueen.

Pikaohje lohen paistamiseen:
 1. Ota lohifilee huoneenlämpöön 30-45 minuuttia ennen paistamista.
 2. Lämmitä uuni 150-asteeseen.
 3. Riippuen fileen koosta, lohen paistoajaksi riittää noin 15-20 minuuttia. Jos haluat varmistaa täydellisen, mehevän lopputuloksen, käytä lämpömittaria ja paista lohi 42-asteiseksi.

Lämpötila

Yleinen virhe lohen paistamisessa on se, että lohta paistetaan liian pitkään ja liian kuumassa, jolloin lohesta tulee kuiva. Paras lämpötila lohen paistamiseen uunissa on 150 astetta, maksimissaan 180.

Paistoaika

Lohen paistoaika riippuu fileen koosta, joten paras tapa varmistaa mehevä lopputulos on käyttää paistamiseen tarkoitettua lämpömittaria. 42-asteista lohta pidetään täydellisenä kypsyytenä. Jos haluaa että lohi on täysin kypsä, mutta ei vielä kuiva, 62 astetta toimii hyvin.

Jos lämpömittaria ei kuitenkaan ole käsillä, hyvä perussääntö on että 300-400 gramman lohifilee kypsyy 150-asteisessa uunissa n. 15-20 minuutissa.

Vinkit

 • Mitä tuoreempi kala, sen parempi lopputulos, varmista siis kalan tuoreus.
 • Ota kala huoneenlämpöön ennen paistamista, 30-45 minuutiksi.
 • Lohen paistaminen riippuu pitkälti omista mieltymyksistä; osa tykkää hieman raaemmasta, ja osa kypsemmästä. Ylikypsentäminen ei kuitenkaan kannata. Muista myös, että hieman raakaa kalaa ei tarvitse pelätä, lohta voi syödä turvallisesti myös raakana!
 • Uunilohen voi maustaa lukemattomilla tavoilla! Tee maustaminen lohen pintaan ennen uunia. Katso tästä erilaisia tapoja maustaa uunilohi.

Lohen paistaminen lohifile pannulla

Lohen paistaminen pannulla:

Lohen paistaminen pannulla voi olla virkistävää vaihtelua uunilohelle. Varsinkin jos lohifilee on pienempi, tai lohen haluaa tarjoilla erillisinä annoksina, sopii valmistustavaksi pannulla paisto. Seuraa näitä ohjeita ja saat lautasellesi täydellisen mehevän lohipalan!

 1. Valitse laadukas pannu. Jos yrität paistaa lohta kuluneella pannulla, saattaa se tarttua kiinni, ja mennä kokonaan pilalle.
 2. Lämmitä pannua keskilämmöllä tyhjänä ennen paistamista muutamia minuutteja. Testaa kuumuus vesipisaralla: kun vesi sihahtaa pannua vasten, on pannu kuuma
 3. Kaada pannulle kirkastettua voita tai rypsiöljyä ja anna sen siristä pannulla muutaman minuutin yksin. Herkullisemman maun saat voilla.
 4. Paista lohta pannulla 2-4 minuuttia ensin nahkapuoli alaspäin. Älä kääntele filettä välissä, vaan ota vaikka ajastimella aikaa. Voit ripotella suolaa toiselle puolelle tällä välin.
 5. Käännä lohifilee ja pienennä lieden lämpöä muutamalla asteella. Paista lohta toiselta puolelta 2-3 minuuttia, se riittää. Tarjoile mahdollisimman pian!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae