Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Valmistujaiset tulossa, tarjoilu miettimättä? Katso vinkit parhaisiin tarjottaviin

Kevät tuo mukanaan valmistujaisjuhlat, ja monissa perheissä pohditaankin tällä hetkellä kuumeisesti tarjoiluja. Katso ideamme juhlien ihanimpiin tarjottaviin!

(0) Kommentoi

valmistujaiset tarjoilu

Valmistujaiset tulossa, tarjoilu miettimättä?

Kevät tuo mukanaan valmistujaisjuhlat, ja monissa perheissä pohditaankin tällä hetkellä kuumeisesti valmistujaisten tarjoiluja. Katso ideamme juhlien ihanimpiin tarjottaviin!

Juhlajuomat

Valmistujaisjuhlat aloittaa tietenkin kuohuviini tai muu kupliva juhlajuoma! Perinteisen kuohuviinin rinnalle on viime vuosina tullut myös hyviä alkoholittomia versioita, joita voit tarjota aikuisille esimerkiksi Pommacin sijasta. Kevään trendikkäin kuohuviini on tänäkin vuona rosé-kuohuviini. Juhlien juomatarjoilua miettiessä kannattaa huomioida käytettävien lasien tilavuus sekä vieraiden määrä. Tervehdysmaljaa varten kannattaa varata 10 vierasta kohti 1 litra kuohuvaa.

Suolaiset tarjottavat

Helpoin tapa kestitä vieraita on kasata juhliin buffetpöytä, josta jokainen vieras voi koostaa lautaselleen mieleisen annoksensa. Buffetpöytää suunnitellessa kannattaa muistaa suosia laatua määrän yli: muutama hyvistä raaka-aineista valmistettu ruoka riittää pitämään juhlaväen tyytyväisenä ja vähentää todennäköisesti turhan hävikin syntymistä.

Varsinkin kauempaa saapuvia vieraita varten kannattaa varata myös täyttävämpiä vaihtoehtoja buffetpöytään. Kevään juhlien pääruoaksi sopivat erilaiset ruokaisat lämpimät salaatit, savustettu lohi ja keitetyt varhaisperunat. Jos perinteisen suomalaisen pitopöydän maut eivät ole mieleesi, voit lähteä etsimään inspiraatiota myös muiden maiden keittiöistä. Kokeile esimerkiksi lähi-idän meze-pöytää, italialaista antipastopöytää tai espanjalaista tapaspöytää.

juustolautanen

Juustolautanen sopii valmistujaisten tarjoiluiksi myös pienemmälle porukalle

Kahvipöydän herkut

Jos et halua tarjoilla juhlissa lämpimiä ruokia, on perinteinen voileipäkakku hyvä vaihtoehto makeiden herkkujen kaveriksi. Voileipäkakkua voit varioida mielesi mukaan helposti ja valmistaa esimerkiksi vegaanisen version, jos juhlavieraiden joukosta löytyy vegaaneja. Jos voileipäkakku ei ole mieleesi, voi juhlapöytään valmistaa myös toisenlaisia suolaisia piirakoita. Esimerkiksi perinteinen ranskalainen Quiche Lorraine sopii hyvin juhlien kahvipöytään. Pikkusuolaisina voit tarjota esimerkiksi karjalanpiirakoita, erilaisia pasteijoita tai vaikkapa hauskoja minifocaccioita.

Kahvipöydän kruunaa tietysti valmistujaiskakku, joka valitaan päivän sankarin mieltymysten mukaan. Vain mielikuvitus on rajana kakkujen kanssa, ja erilaisia täytevaihtoehtoja on lähes rajattomasti. Jos juhlakalu ei innostu täytekakuista, sopivat myös erilaiset juustokakut tai ihanan kesäinen britakakku hyvin kevään juhliin.

Myös makeissa tarjottavissa pätee perinteinen kultainen sääntö: laatu korvaa määrän. Varsinkin jos valmistujaiskakku on todella makea, ei kakun lisäksi kannata kattaa huimaa määrää muuta makeaa, jotta ylimääräistä hävikkiä ei syntyisi turhaan.

valmistujaiset kakku

Nakukakku on trendikäs valinta valmistujaiskakuksi

Kattaus

Buffetpöydän asettelussa kannattaa muistaa muutama seikka. Sijoita heti noutopöydän alkuun lautaset, lautasliinat ja ruokailuvälineet.

Kata ensimmäiseksi pöytään alkuruoat ja sitten pääruoat. Kaikista perinteisin järjestys on asettaa keitetyt perunat noutopöydän ensimmäiseksi ruokalajiksi ja muut ruoat niin, että kylmät ruoat ovat järjestyksessä ennen lämpimiä ruokia, ja kalaruoat ennen liharuokia. Perinteitä tärkeämpää on kuitenkin huomioida noutopöydän sujuvuus. Asettele ruoat pöytään niin, että vieraiden on mahdollsimman helppo koota lautasensa. Ota huomioon esimerkiksi pöydän muoto ja vieraiden kulkusuunta. Voit myös mahdollisuuksien mukaan jakaa suolaiset ja makeat ruoat kahdelle erilliselle pöydälle tai kahteen erilliseen kattaukseen, jolloin ruokailu sujuu helpommin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae