Uunin puhdistus – kokosimme parhaat vinkit

Siinä missä muutkin keittiön kodinkoneet, uunikin kaipaa puhdistusta sisältä. Kaupasta löytyy monia eri uuninpuhdistusaineita, mutta puhdistus onnistuu tehokkaasti egolokisimmillakin aineilla, sillä uuninpuhdistusaineet ovat ympäristöä kuormittavia ja niiden käyttö vaatii lattian suojaamista, sekä suojahanskoja syövyttävyytensä takia. Helpoiten lika irtoaa uunista heti kokkauksen jälkeen, mutta pinttyneetkin tahrat saa irtoamaan muutamalla yksinkertaisella kotikonstilla!

Mäntysuopa

  1. Levitä mäntysuopaa tahrojen päälle ja kuumenna uuni 50 asteeseen.
  2. Anna uunin jäähtyä hetki ja rapsuta lika pois harjalla tai muulla vastaavalla.
  3. Viimeistele pyyhkimällä uuni kostealla liinalla.

Ruokasooda

  1. Lisää ruokasoodaan sitruunaa tai viinietikkaa. Ruokasoodan voi sekoittaa myös suolan ja kuuman veden kanssa. Lisää kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa, kaksi ruokalusikallista suolaa, sekä kaksi ruokalusikallista kuumaa vettä.
  2. Levitä seos uunin pinnoille, anna vaikuttaa noin 30-60 minuuttia ja pyyhi pois.
kotiruokaryhma-uunin-puhdistus-1

Etikka

  1. Kaada etikkaa lautaselle ja laita se uuniin, jonka jälkeen kuumenna uuni 50 asteeseen.
  2. Anna uunin jäähtyä noin puoli tuntia ja pyyhi lika pois.

Sokeripala

  1. Kostuta pala sokeria vedellä ja hankaa sitä terästä vasten.
  2. Viimeistele pyyhkimällä kostealla rätillä.

Käsitiskiaine

  1. Käsitiskiaineet ovat tehokkaita rasvanirroitukseen. Käytä tiskiaineen kanssa mikrokuitiliinaa tai sienipyyhettä puhdistaaksesi lika uunin pohjalta ja seinistä.
  2. Pyyhi lopuksi kostealla rätillä.

Saippua

  1. Lisää suihkepulloon vesi- ja saippuasekoitus ja suihkuta sinä uunin sisäpinnoille.
  2. Sulje luukku ja lämmitä uuni 100 asteeseen 20 minuutiksi.
  3. Tämän jälkeen sammuta uuni, anna sen jäähtyä ja pyyhi uuni kostealla liinalla.

💡 Jos käytät happamia aineita puhdistuksessa, varmista että uunisi kestää niitä.

Älä unohda liettä!

Uunin sisäosan lisäksi lieden puhdistaminen onnistuu kätevästi samalla uunin puhdistuksen yhteydessä. Näiden vinkkien avulla saat puhtaaksi sekä keraamisen että valurautalieden.

Keraaminen liesi

Keraamisen lieden puhdistukseen sopii parhaiten käsitiskiaine, mutt myös edellä mainittuja konsteja voi hyödyntää lieden putsaamiseen.

  1. Pyyhi liesi ensiksi nihkeällä liinalla.
  2. Tämän jälkeen valitse haluamasi puhdistusaine, levitä sitä liedelle ja rapsuta pinttynyt lika metallikaapimella. Tasossa oleviin harmaisiin jälkiin voi kokeilla saippuavedellä kostutetulla sanomalehdellä puhdistamista.
  3. Viimeistele lieden pesu huuhtelemalla se vedellä. Kuivaa liesi lopuksi.

Valurautaliesi

Kuten keraamisenkin lieden kanssa, lika irtoaa helpoiten pyyhkimällä liesi käytön jälkeen kostella liinalla. Myös tässä voit käyttää edellä mainittuja puhdistusaineita. Kiinni palanut ruoka valurautaliedessä irtoaa liesiharjalla tai tiskiharjalla.

  1. Liota tahroja kosteuttamalla ne märällä pyyhkeellä. Käytä halutessasi astianpesuharjaa. Vältä käyttämästä teräsvillaa, sillä se naarmuttaa pintoja. Sokeripalalla hankaaminen on hyvä vaihtoehto teräsvillan sijasta.
  2. Pyyhi pesun jälkeen liesi puhtaaksi ja kuivaa.

Katso Kotiruokakalenterin viikon ruokalistasta vinkkejä niin arkeen kuin viikonloppuun.