Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Sopiiko oliiviöljy paistamiseen? Selvitimme vanhan myytin

Lue täältä lisää siitä, sopiiko oliiviöljy paistamiseen ja kerää talteen vinkit oliiviöljyn valintaan ja säilytykseen.

(0) Kommentoi

oliiviöljy paistamiseen

Vanha uskomus nurin: laadukas oliiviöljy sopii paistamiseen

Kuumin kysymys oliiviöljyn käytössä ruoanlaitossa on varmasti se, sopiiko oliiviöljy paistamiseen. Vanha uskomus on, että kylmäpuristettu oliiviöljy ei sovi paistamiseen, mutta puhdistetut vaaleat oliiviöljyt sopivat. Yhä useampi kuitenkin käyttää myös extra virgin -oliiviöljyä paistamiseen. Tämä on aivan perusteltua: kylmäpuristettu oliiviöljy kestää kyllä paistamisen, mutta ei aivan kuumimmissa lämpötiloissa.

Lue alta, lisää siitä sopiiko oliiviöljy paistamiseen ja kerää talteen vinkit oliiviöljyn valintaan ja säilytykseen.

 1. Kylmäpuristettu oliiviöljy sopii paistamiseen
 2. Savuamispiste kertoo soveltuuko öljy tai rasva paistamiseen
 3. Monenlaista paistamista
 4. Oliiviöljy maistuu kitkerältä, käytinkö sitä väärin?
 5. Oliviiöljyn säilytys
 6. Miksi käyttää oliviiöljyä paistamiseen?

Kylmäpuristettu oliiviöljy paistamiseen

Paras kylmäpuristettu oliiviöljy paistamiseen on mahdollisimman laadukas oliiviöljy. Mitä pienempi on oliiviöljyn happopitoisuus, sen paremmin se kestää paistamista. Kun oliiviöljyä on käsitelty oikein ja sen matka puusta pulloon on lyhyt, sitä vähemmän vapaita rasvahappoja siinä on. Extra virgin -oliiviöljyssä vapaita rasvahappoja saa olla korkeintaan 0,8 %. Laadukas neitsytoliiviöljy pysyy paistaessa stabiilina sen sisältämien antioksidanttien ja tyydyttymättömien rasvahappojen ansiosta.

Savuamispiste kertoo soveltuuko öljy tai rasva paistamiseen

Kun haluat selvittää sopiiko oliiviöljy paistamiseen, kannattaa tarkistaa sen savuamispiste. Myös muiden rasvojen soveltuvuus paistamiseen on hyvä tarkistaa savuamispisteen avulla.  Savuamispisteitä vertailemalla on helppo arvioida, kannattaako valitsemaasi rasvaa käyttää paistamiseen. Tässä kylmäpuristetun oliiviöljyn ja muutamien tuttujen rasvojen savuamislämpötiloja:

 • Extra virgin -oliiviöljy, laadukas: n. 207 astetta
 • Extra virgin -oliiviöljy, edullinen: n. 160 astetta
 • Puhdistettu vaalea oliiviöljy: n. 200–240 astetta
 • Puhdistettu vaalea rypsiöljy: n. 220–230 astetta
 • Voi: n. 150 astetta

Monenlaista paistamista

Mikä on sitten lämpötila kovemmassa paistamisessa? Uppopaistaminen on ehkä hyvä vastakohta lempeälle kuullottamiselle. Uppopaistamisessa lämpötila on n. 180 astetta. Savuamislämpötilojen perusteella laadukkaimmat neitsytoliiviöljyt voisivat siis kestää jopa uppopaistamisen. Friteeraukseen kuitenkin kannattaa valita edullisempi ja miedomman makuinen öljy, mutta lämpötiloja vertaamalla näemme, että parhaat extra virgin -oliiviöljyt kestävät varsin koviakin paistolämpötiloja.

Voi on mielenkiintoinen esimerkki paistorasvoista. Käytämme paistossa voitakin, vaikka se käryää jo n. 150 asteessa. Voi kestääkin selvästi oliiviöljyä huonommin paistoa, joten miksi emme käyttäisi myös oliiviöljyä paistamiseen? Testaa siis rohkeasti laadukasta oliiviöljyä monenlaiseen paistamiseen kuullottamisesta hieman kovempiinkin lämpötiloihin.

oliiviöljy

Oliiviöljy maistuu kitkerältä, käytinkö sitä väärin?

Jos oliiviöljy maistuu ruoassa epämiellyttävältä, kyse on todennäköisemmin siitä, että öljy on huonolaatuista kuin siitä, että sitä olisi käytetty ruoanlaitossa väärin. Laadukas extra virgin -oliiviöljy ei ole kitkerää tai tunkkaista. Kaupassa kannattaa muistaa, että laadukasta oliiviöljyä ei todennäköisesti löydy siitä halvimmasta pullosta. Ja paljon selviää maistamalla: hyvä oliiviöljy maistuu hyvältä.

On myös hyvä tietää, että oliiviöljy on kuin viini, ja sen makuun vaikuttavat monet tekijät: oliivilajike, maaperä, ilmasto, valmistusmenetelmä… Kaikki viinit eivät ole kaikkien mieleen, ja sama pätee oliiviöljyihinkin. Itselle sopivan oliiviöljyn löytäminen vaatii ehkä hieman paneutumista, mutta oliiviöljyn käyttö ei ole salatiedettä. Kun löydät yhdenkin laadukkaan ja omaan makuusi sopivan oliiviöljyn, voit käyttää sitä huoletta kaikkeen perusruoanlaittoon ja leivontaan.

Oliiviöljyn säilytys

Myös oliiviöljyn oikea säilytys vaikuttaa oliiviöljyn makuun ja laatuun. Säilytä oliiviöljyä pimeässä hapelta ja lämmöltä suojattuna. Oliiviöljyt myydäänkin tummissa lasipulloissa tai peltipurkeissa, jotta valo ja happi eivät pääsisi niitä pilaamaan. Paras säilytyslämpötila oliiviöljylle on 15–25 astetta. Tätä viileämmässä oliiviöljy kyllä säilyy, mutta kylmässä se jähmettyy ja silloin sitä on hankalampi käyttää. Jos paistat oliiviöljyllä, älä säilytä sitä jatkuvasti lieden vieressä.

Miksi käyttää oliiviöljyä paistamiseen?

Summa summarum: miksi siis kannattaa käyttää kylmäpuristettua oliiviöljyä jopa paistamiseen, jos edullisemmilla puhdistetuilla öljyillä on varmasti hyvä paistonkesto? Tässä vielä listattuna syitä, miksi extra virgin -oliiviöljy on hyvä valinta paistamiseen:

 • kylmäpuristettu oliiviöljy on maukasta ja paistossa käytettynä se antaa ruokaan hyvää makua
 • säästät kaappitilaa, kun et tarvitse useita eri öljyjä eri käyttöön
 • laadukas oliiviöljy on terveellistä mm. sen sisältämien antioksidanttien ansiosta
 • kylmäpuristettua oliiviöljyä ei ole käsitelty kemiallisesti, joten laadukkaassa tuotteessa ei ole haitallisia jäämiä

Katso lisää ohjeita ja tietoa ruoanlaitosta blogistamme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae