Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Sesonkiruokaa lokakuussa

Kurpitsan sesonki on taas täällä! Lokakuussa kokataan sesonkiruokaa muun muassa kotimaisesta kurpitsasta, kaalista ja päärynöistä.

(0) Kommentoi

Lokakuun sesonkiruokaa

Satokausikasviksia ja -vihanneksia eli niin sanottujen sesonkituotteet ovat satokautena parhaimmillaan, sekä edullisimmillaan. Sesonkituotteet ovat usein huomattavasti sesongin ulkopuolisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä edullisempia, koska niitä on runsaammin tarjolla. Ostamalla kotimaisia sesonkituotteita teet samalla maukkaan ekoteon. Käyttämällä sesongissa olevia kotimaisia kasviksia vähennät huomattavasti ruokasi hiilijalanjälkeä. Sesongin aikana eli luonnollisen kasvukauden aikana kasvisten, hedelmien ja marjojen viljelyyn vaaditaan vähemmän luonnollisista oloista poikkeavaa, ylimääräistä energiankulutusta. Lisäksi suosimalla sesonkituotteita edesautat ruokahävikin vähentämistä. Muista, että ruokasesongit eivät koske pelkästään kasvikunnan tuotteita, vaan myös kotimaisen kalan ja riistan osalta kannattaa seurata niiden luonnollisia pyyntiaikoja ja metsästysaikoja. Kurkkaa alta lokakuun herkulliset sesosnkiruoka reseptit ja vinkit.

Lokakuussa kypsyvät juurekset, kurpitsat ja päärynä, joista loihdit herkullista sesonkiruokaa. Lisäksi Halloweenin lähestyessä kannattaa siirtää katse kohti kurpitsoja. Erilaisten kurpitsoiden kuten klassisen ja tunnetun myskikurpitsan satokausi on parhaimmillaan lokakuussa. Valmista sesonkiruokaa kurpitsasta ja testaa sitä esimerkiksi keittoihin, patoihin, uuniin paahdettuna, soseeksi ajettuna ja myös makeaan ruoanlaittoon, vaikkapa piirakkaan tai muffinseihin.  Kokeile herkullista kurpitsacurry reseptiä.

Kurpitsojen lisäksi hevi-osastolta kannattaa poimia mukaan erilaisia kotimaisia kaaleja. Kotimaisten kaalien, kuten kyssäkaalin, ruusukaalin ja lehtikaalin satokausi on myös parhaimmillaan lokakuussa. Esimerkiksi ruusukaali sopii erinomaisesti lisäkkeeksi riistaruokien kanssa. Nappaa talteen uunissa paahdettujen ruusukaalien resepti.

Uunissa paahdetut ruusukaalit

Ainekset

  • 400g ruusukaaleja
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl kiehuvaa vettä
  • 1 tl rosmariinia
  • Suolaa ja mustapippuria

 

Ohje

  1. Poista ruusukaaleista mahdolliset huonot uloimmat lehdet ja kanta. Puolita ruusukaalit ja laita uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin.
  2. Ripottele pinnalle rypsiöljy. Mausta ruusukaalit rosmariinilla, suolalla ja mustapippurilla. Paahda ruusukaaleja uunissa 200 asteessa 10 minuuttia.
  3. Sekoita hunaja ja kiehuva vesi hyvin sekaisin. Nosta uunivuoka hetkeksi pois uunista, ja ripottele vesi+hunaja seos ruusukaalien pinnalla. Paahda uunissa vielä 5 minuuttia.

Vinkki:  Ruusukaalit voi käyttää kokonaisina, puolitettuina, osiin pilkottuina tai lehdiksi purettuina. Valitse kaupassa raikkaan vihreitä ruusukaaleja, ja säilytä ruusukaali suojattuna jääkaapissa, 2–6 asteessa. Ruusukaali on herkkä etyleenille, joten säilytä se erillään runsaasti etyleeniä tuottavista banaaneista, omenoista tai tomaateista.

hirvi lihapullat

Lokakuussa riistan osalta sesongissa on myös hirvenliha. Esimerkiksi hirven jauheliha sopii monipuoliseen sesonkiruoka kokkailuun. Vähärasvainen hirven jauheliha on erityisen maukasta ja se on sekä terveellinen, että eettinen valinta lihansyöjälle. Hirven jauhelihan makua ei kannata peittää liioilla kastikkeilla, vaan mausteet kannattaa valita lihan aromeita kunnioittaen. Yhdistä hirven jauheliha sesongissa olevien tuotteiden kanssa. Kurkkaa vinkit hirven jauhenlihan käyttöön täältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae