Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Riisin keittäminen – opas eri riisien keittämiseen

Keräsimme yhteen vinkit riisin keittämiseen ja tietoa yleisimmistä riisilajikkeista – lue tiivis tietopaketti!

(0) Kommentoi

riisin keittäminen

Näin keität riisin – helppo ohje

  1. Keitä haluttu määrä vettä kiehuvaksi. (Yhtä desilitraa riisiä kohden tulee kaksi desilitraa vettä. Esim. 2dl riisiä ja 4dl vettä, josta saadaan annos neljälle.)
  2. Veden kiehuessa lisää 1 teelusikallinen suolaa mukaan.
  3. Lisää riisi ja säädä lämpö miedolle.
  4. Keitä riisi kannen alla ja anna veden imeytyä siihen. Sekoita välillä.
  5. Keittoaika löytyy paketista ja vaihtelee riisin mukaan.

Pitkäjyväiset riisit

Pitkäjyväinen riisi on yleisin riisi arkiruokaa tehdessä. Pitkäjyväisiä riisejä ovat esimerkiksi risottoriisi, basmatiriisi, sekä jasmiinriisi. Niitä käytetään usein itämaisissa ja aasialaisissa ruuissa. Kaupan normaali riisi on myös pitkäjyväistä riisiä ja se keittyy kannen alla noin 15-20 minuutissa. Halutessaan keitinveteen voi lisätä suolaa. Riisien paketeissa on usein omat keitto-ajat, joita kannattaa noudattaa.

Basmatiriisi on vivahteeltaan pähkinämäinen ja se tulee Pakistanista tai Intiasta. Se sopii hyvin tandoori- ja curryruokiin. Tässäkin keittoaika vaihtelee valmistajan mukaan, mutta noin 10 minuuttia kannen alla pienemmällä lämmöllä toimii esimerkiksi Risellan basmatiriisissä. Parhaimman lopputuloksen saa kun huuhtelee ja liottaa riisiä 30 minuutia ennen keittämistä.

Jasminriisi on Thaimaasta lähtöisin ja on usein käytetty esimerkiksi wokeissa ja paistetussa riisissä. Jasminriisi valmistuu noin 12 minuutissa. Sama kuin basmatiriisissä, paras lopputulos tulee liottamalla riisiä ennen keittoa puoli tuntia.

Risottoriisiä nimensä mukaisesti käytetään eri risottojen valmistukseen. Niiden lisäksi se sopii myös esimerkiksi pata- ja laatikkoruokiin, sekä lisäkeriisiksi. Risottoriisi kuuluu arborio-lajikkeeseen, joka on pitkäjyväistä, isokokoista ja valkoista riisiä. Arborioriisi on Italiasta kotoisin. Sen keittäminen kestää valmistajasta riippuen noin 18-20 minuutia, keittäen sitä hiljalleen kannen alla välillä sekottaen, kunnes vesi on siihen imeytynyt.

riisi

Erikoisriisit

Erikoisriisejä ovat esimerkiksi punainen, sekä musta riisi. Punaisen ja mustan riisin väri tulee mustikoissakin olevasta antosyaanista.

Musta riisi on hyvin kuitupitoinen ja pähkinäinen maultaan. Se sopii sellaisenaan lisäkkeeksi, sekä myös pataruokiin, keittoihin ja puuroihin. Musta riisi vaati kypsyäkseen hiljakseen keittämistä kannen alla noin 40-60 minuuttia.

Punainen riisi on alkuperämaansa Thaimaan mukaisesti aromaattinen maultaan, niinkuin monet Aasiassa viljellyt riisit. Punaisen riisien ainesosien uskotaan alentavan kolesterolia. Mustan riisin tavoin, myös punaisen riisin keittäminen vie aikansa. Se kypsyy kannen alla noin 40-50 minuutissa.

eriväriset riisit

Pyöreäjyväiset riisit

Pyöreäjyväisiä riisejä puolestaan ovat vaalea ja tumma puuroriisi.

Vaalea puuroriisi on valkoiseksi hiottua ja se sopii puuron lisäksi leivonnaisten täytteisiin ja jälkiruokiin. Se toimii myös aasialaisen ruoan lisukkeena. Puuroriisi keittyy kannen alla lisäkeriisiksi 15-20 minuutissa. Mukaan voi halutessaan lisätä suolaa tai vaihtoehtoisesti liemikuution. Riisipuuroa tehdessäsi kiehauta 2dl vettä, lisää 2dl puuroriisiä ja 0,5 teelusikallista suolaa. Anna kiehuvan veden imeytyä riisiin. Sen jälkeen lisää litra maitoa ja keitä kannen alla hiljalleen välillä sekottaen noin 40 minuutia. Lisää suola.

Tumma puuroriisi on puolestaan vain kevyesti hiottua kuitupitoisempaa riisiä. Se soveltuu hyvin perinteisiin riisiruokiin, mutta haluttaessa myös puurona. Tumma puuroriisi keittyy kannen alla 15-20 minuutissa hiljalleen välillä sekoittaen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae