Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Rapujuhlat – loppukesän riemukas juhlatapahtuma

Rapujuhlat kruunaavat kesän! Lue vinkkimme, joiden avulla järjestät täydelliset rapujuhlat.

(0) Kommentoi

rapujuhlat

Rapujuhlat kruunaavat kesän!

Rapujuhlat on perinteinen pohjoismaissa vietetty juhlatapahtuma. Nimensä mukaan rapujuhlien tarjoilun kulmakivi on ravut. Lisäksi tarjolla on muita herkkuja alkuruoista jälkiruokiin sekä juomiin. Ravustuskausi alkaa 21. heinäkuuta, ja jatkuu lokakuun loppuun, yleensä juhlia vietetään elo-syyskuussa. Tapahtuma on oiva syy kutsua perhe tai ystävät hyvän ruoan ja juoman ääreen loppukesästä. Hyvin suunnitellut tarjoilut kruunaavat tämän riemukkaan illan!

Tarjoilut

Ravut itsessään eivät ole kaikista ruokaisin mahdollinen ravinnonlähde, joten rapujen ympärille on luontevaa luoda myös muuta herkullista tarjottavaa.

Alkuruoat

Alkupalaksi voi valita esimerkiksi erilaisia äyriäisiä ja simpukoita, sekä mätiä. Muun muassa toast skagenit eli katkarapuleivät ovat kestosuosikkeja rapujuhlien alkupalaksi. Myös maukkaat keitot, kuten kanttarellikeitto, sopivat hyvin alkuruoaksi. Aperatiiviksi sopii raikas Campari drinkki.

Pääruoat

Rapujuhlien pääruoka on keitetyt ravut, joiden kanssa nautitaan leipää ja tillivoita. Ruokajuomana tarjoillaan vettä, kivennäisvettä, olutta tai viiniä. Ruokaviiniksi sopii raikkaan hedelmäiset ja vivahteikkaat valkoviinit. Lisäksi erilaiset snapsit kuuluvat perinteeseen.

Jälkiruoat

Jälkiruoaksi on tapana tarjoilla esimerkiksi makeita leivonnaisia, kuten erilaisia kakkuja ja piirakoita. Kotiruokakalenterin suositus jälkiruuaksi on perinteinen herkullinen mustikkapiirakka vaniljakastikkeen kera.

rapujuhlat viiri

Etiketti

Mitä paremmin rapujuhliin valmistautuu, sitä vaikuttavampi ja mieleenpainuvampi kokonaisuus tapahtumasta syntyy. Tarjoilut ovat toki juhlan keskiössä, mutta myös muihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi päävärit, punainen ja valkoinen, näkyvät kattauksessa ja koristelussa, kuten servieteissä.

On myös hyvä tiedostaa, että rapujen syöminen on sotkuista puuhaa, joten jokaiselle syöjälle on tapana kattaa rapukauluri tuolin selkänojaan. Lisäksi pöytään on hyvä varata kattaukseen sopivat astiat rapujen kuorille, sekä sormien huuhtelukulhot. Rapujen syönti on oma taiteenlajinsa, mutta toisaalta syöminen haasteineen kuuluu illan nauruntäyteiseen tunnelmaan. Syöminen helpottuu huomattavasti käyttämällä rapujen kuoren avaamiseen tarkoitettua rapuveistä.

Rapujuhliin kuuluu vahvasti myös puheet sekä juomalaulut. Perinteen mukaan isäntä tai emäntä pitää ensimmäisen puheen, mutta tämän jälkeen kuka tahansa voi avata sanaisen arkkunsa. Juomalauluja on tapana laulaa aina ennen pientä ryyppyä.

keitetyt ravut

Rapujen keittäminen

Rapujen keittäminen kannattaa aloittaa rapujen määrän arvioinnista. Jos ravut ovat alkupala, kannattaa niitä varata noin 10 kappaletta syöjää kohden, kun taas pääruoaksi niitä kannattaa varata vähintään 15 kappaletta. Lisäksi keittämisessä käytetty suolamäärä lasketaan veden määrän mukaan (40 grammaa karkeaa merisuolaa yhtä vesilitraa kohden).

Neljälle hengelle

 • 40 rapua
 • Reilusti kruunutilliä varsineen
 • 5 l vettä
 • 2 dl karkeaa merisuolaa
 • 3-5 sokeripalaa
 1. Lisää kruunutillit varsineen
 2. Kiehauta vesi kymmenen litran kattilassa. Lisää suola ja sokeri.
 3. Huuhtele ravut ja lisää ne kiehuvaan veteen ja lisää tilliä.
 4. Keitä rapuja noin 10 minuuttia. Laske keittoaika siitä hetkestä kun vesi kiehuu uudelleen.
 5. Kypsän ravun tunnistaa pysrtön kohdalta koholleen nousseesta selkäpanssarista. Nosta kattila pois liedeltä ja jäähdytä ravut kattilassa mahdollisimman nopeasti. Voit esimerkiksi pitää kattilaa kylmässä vesialtaassa. Rapujen keittäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin jo aamulla, jotta ne ehtivät jäähtyä illaksi. Säilytä ravut kylmässä tarjoamiseen asti.

Pakasterapujen keittäminen

 1. Keitä samanlainen tillillä, suolalla ja sokerilla maustettu liemi kuin eläville ravuille.
 2. Poista tillit ja jäähdytä liemi haaleaksi.
 3. Kaada liemi jäisten rapujen päälle ja lisää uutta raikasta tilliä päälle. Anna rapujen hautua liemessä jääkaapissa vuorokauden ajan.

Vinkki 💡 Rapujen kuoria ei kannata heittää syömisen jälkeen roskiin. Kuorista saa hitaasti keittämällä erinomaisen liemen!

Katso Kotiruokakalenterin viikon ruokalistasta lisää vinkkejä niin arkeen kuin viikonloppuun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae