Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Perunoiden keittäminen – 6 vinkkiä joilla onnistut

Perunoiden keittämiseen on yhtä monta tapaa kuin kokkiakin, mutta näillä ohjeilla ja vinkeillä onnistut varmasti!

Kaupallinen yhteistyö

(0) Kommentoi

perunoiden keittäminen

Perunoiden keittäminen – näin onnistut

Perunoiden keittäminen on helppo tapa valmistaa perunoita. Perunoiden keittämiseen on yhtä monta tapaa kuin kokkiakin, mutta näillä ohjeilla ja vinkeillä onnistut varmasti. Lue alta ohjeet sekä 6 vinkkiä, joilla perunoiden keittäminen sujuu kuin vettä vain!

  1. Perunoiden keittäminen
  2. Näin keität parempia perunoita
  3. Yleisimmät lajikkeet ja niiden käyttö

Perunoiden keittäminen vaihe vaiheelta

  1. Pese perunat huolellisesti juuresharjalla.
  2. Kuumenna kannen alla kattilassa vettä. Vettä kannattaa lisätä kattilaan sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät.
  3. Lisää perunat veteen
  4. Pienennä levyä niin, että vesi kattilassa kiehuu vain juuri ja juuri.
  5. Keitä perunoita kattilassa kannen alla miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia.
  6. Testaa perunoiden kypsyys esimerkiksi haarukalla. Peruna on kypsää kun haarukka painuu helposti perunaan ja tulee myös ulos helposti.
  7. Kaada perunoiden keitinvesi pois, käytä apuna esimerkiksi kantta.

6 vinkkiä: näin keität parempia perunoita

1. Älä jätä perunoita keitinveteen keittämisen jälkeen

Jos jätät perunat keitinveteen sen jälkeen, kun perunat ovat kypsiä, perunoista voi tulla ylikypsiä. Kuuma keitinvesi jatkaa perunoiden kypsentämistä, vaikka vesi ei enää kiehuisikaan.

2. Valitse saman kokoisia perunoita, jotta ne valmistuvat samaan aikaan


Jos keität useita erikokoisia perunoita, ne kannattaa laittaa kiehumaan kokojärjestyksessä niin, että kaikista suurimmat perunat laitetaan veteen ensin, ja pienimmät viimeiseksi.

3. Valitse perunoiden keittoaika perunan lajikkeen mukaan


Kiinteät perunat eivät hajoa helposti keitettäessä, ja ne sopivatkin parhaiten keittoperunoiksi. Jauhoiset perunat taas kypsentyvät nopeasti, mutta ne voivat hajota keitettäessä.

 

perunoiden keittäminen

4. Pese, älä kuori

Keitettyjä perunoita ei kannata kuoria etukäteen, jotta vältyt ikävältä kumiperuna-efektiltä. Perunoiden huolellinen peseminen on kuitenkin tärkeää, jotta multa ja muut mahdolliset roskat saadaan pois perunan pinnalta.

5. Mausta keitinvesi

Keitinveteen voit halutessasi lisätä hiukan suolaa ja tilliä. Suola sekä maustaa perunat, että helpottaa keittämistä. Erityisesti jos keität perunoita kuorittuina, kannattaa keitinveteen lisätä hiukan suolaa: suola keitinvedessä auttaa pitämään kuorittuna keitettävän perunan rakenteen kiinteämpänä, jolloin perunat eivät hajoa yhtä helposti veteen

6. Hauduta perunoita hetki liinan alla

Perunoiden hauduttaminen liinan alla keittämisen jälkeen on helppo konsti, joka tekee perunoille paremman koostumuksen. Kaada keitinvesi pois kattilasta ja laita kattila takaisin hellalle niin että levy ei ole päällä. Aseta perunoiden päälle pyyhe tai talouspaperia ja ansi päälle ja anna hautua hetken, vetisyys vähenee ja perunoista tulee napakampia

Yleisimmät perunalajikkeet ja niiden käyttö

Perunalajikkeita on useita erilaisia, ja ne soveltuvat erilaisiin tarkoituksiin. Perunan tärkkelyspitoisuus ratkaisee, mihin käyttötarkoitukseen tietty peruna sopii. Perunalajikkeet jaetaan kiinteisiin perunoihin, yleisperunoihin ja jauhoisiin perunoihin. Oikeanlaatuisen perunan löytäminen on onneksi helppoa, sillä perunapussin väri paljastaa, mitä lajiketta pussi sisältää.

1. Kiinteät perunat

Kiinteät perunat tunnistat vihreästä pussista. Ne sopivat parhaiten lisukkeiksi sekä esimerkiksi erilaisiin keittoihin ja salaatteihin. Kiinteät perunat sopivat myös joululaatikoihin. Kiinteitä perunalajikkeita ovat esimerkiksi Siikli ja Annabella.

2. Jauhoiset perunat

Jauhoiset perunat tunnistat punaisesta pussista. Parhaimmillaan jauhoiset perunat ovat perunamuusissa. Jauhoisia perunoita ovat esimerkiksi puikulat ja rosamunda-perunat.

3. Yleisperunat

Yleisperunat tunnistat ruokakaupassa keltaisesta pussista. Yleisperuna on sopivassa suhteessa jauhoista ja kiinteää, ja nimensä mukaisesti ne soveltuvat moneen käyttötarkoitukseen, niin keittämiseen, laatikoihin, kiusauksiin kuin vaikka lohkoperunoiksi. Yleisperunoita ovat esimerkiksi Asterix, Matilda ja Gala.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae