Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Munkkien paistaminen – näin onnistut

Lue vinkkimme täydellisten munkkien paistamiseen!

(0) Kommentoi

munkkien paistaminen

Munkkien paistaminen – näillä vinkeillä onnistut varmasti

Munkit kuuluvat vappuun, ja vapun parhaat munkit ovat tietysti itse tehtyjä! Vaikka munkkitaikina on helppo tehdä, on munkkien paistamisessa muutama kikka jotka kannattaa huomioida. Lue vinkkimme, joilla paistat joka kerta täydellisiä munkkeja!

Taikinan valmistus

Munkkien paistaminen alkaa tietenkin taikinan valmistuksella. Katso täältä ohjeemme munkkitaikinan valmistukseen! Munkkitaikinan on tärkeää antaa kohota tarpeeksi, mutta jos et jaksa kohotella taikinaa, voit hyvin käyttää kaupan valmista pullataikinaa.

Munkkien paistaminen

Munkit uppopaistetaan kuumassa rasvassa ihanan rapeiksi. Paras astia tähän tarkoitukseen on valurautapata, mutta voit hyvin käyttää myös tavallista kattilaa. Tärkeää on, että kattilassa on paksu pohja. Käytä munkkien paistoon esimerkiksi rypsiöljyä.

Kattilan pohjalla tulee olla vähintään 4 cm rasvaa. Munkkien paistamisessa kannattaa käyttää isoa kattilaa, jolloin saat kattilaan paistumaan useamman munkin kerralla ja rasvan lämpötila on helpompi pitää tasaisena koko paistamisen ajan .

Paista munkit laittamalla ne reikäkauhalla rasvaan yksitellen. Anna paistua kullanruskeaksi ja käännä sitten toiselle puolelle.

Munkkien paistorasvan tulee olla noin 170 astetta, eikä se saa ylittää 180 astetta. Kaikista helpoiten voit seurata rasvan lämpötilaa mittarilla, jonka kärkeä pidetään öljyssä koko paistamisen ajan. Öljyn lämpötilaa voit arvioida myös vanhalla leipäpala-taktiikalla: tiputa leipäpala öljyyn ja anna ruskistua. Jos leipä muuttuu kauniin kullanruskeaksi noin 1–2 minuutissa, on öljy tarpeeksi kuumaa.

Munkkien sokeroiminen

Munkkeihin saadaan ihanan makea sokerikuorrute pyörittelemällä munkit sokerissa mahdollisimman nopeasti paistamisen jälkeen. Munkit voit käytännössä sokeroida heti, kun pystyt tarttumaan niihin sormilla ilman että sormet palavat. Sokeroimisessa voit käyttää apuna myös pihtejä, jos munkit tuntuvat sormille liian kuumilta. Sokerointi kannattaa tehdä esimerkiksi laakealla lautasella pyörittelemällä tai paperipussissa ravistaen. Muista vaihtaa sokeri riittävän usein, sillä jos sokeriin imeytyy paistorasvaa se ei enää tartu munkkeihin.

Munkkien paistaminen öljyssä – muista nämä öljyn käytössä

Kuuman paistoöljyn käytössä kannattaa huomioida muutama seikka. Öljyn kanssa tulee olla todella varovainen, sillä se voi syttyä palamaan jos öljy kuumenee liikaa. Varaa lieden lähelle kattilan kansi ja sammutuspeitto siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa. Jos rasva syttyy palamaan, sitä ei missään nimessä tule yrittää sammuttaa vedellä vaan rasvapalo tulee aina tukahduttaa.

Varo ettei öljyyn myöskään pääse mitään kautta vettä. Jos öljyn sekaan tipahtaa pisarakaan vettä, alkaa öljy poreilla todella kovaa ja roiskeet voivat aiheuttaa palovammoja.

Vanhentunutta öljyä ei myöskään tule kaataa viemäriin tai vessanpönttöön. Öljy pitää hävittää esimerkiksi vanhaan muovipulloon kaadettuna muun sekajätteen joukossa.

Öljyn voit myös käyttää useampaan kertaan. Kaada viilentynyt öljy takaisin pulloon siivilöimällä. Käytä öljy hyödyksi ja paista saman päivän aikana myös esimerkiksi tippaleivät!

Ota sivuiltamme talteen vapun parhaat reseptit ja ideat vappubrunssille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae