Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Kinkun paistossa tärkeintä on lämpömittari ja maltti – täydellinen joulukinkku jokaiseen makuun syntyy näillä ohjeilla

Kinkun paistossa ei ole vain yhtä oikeaa tietä. Selkeillä ohjeillamme paistat kinkun, joka on juuri sinun makuusi!

(0) Kommentoi

kinkun paistaminen, joulukinkku

Kinkun paistaminen – näin onnistut

Kinkun paistaminen on monessa perheessä tärkeä tapahtuma, joka viimeistään tuo joulun tunnelman kotiin. Vaikka kinkun paistaisi joka vuosi, täydellisen kinkun paisto-ohje tuppaa aina vuoden aikana unohtumaan. Kinkun paistossa ei ole vain yhtä oikeaa tietä. Selkeillä ohjeillamme paistat kinkun, joka on juuri sinun makuusi!

Seuraa näitä askeleita ja vinkkejä, etkä epäonnistu kinkun paistossa:

 1. Kinkun sulattaminen
 2. Kinkun paiston esivalmistelut
 3. Kinkun paistaminen
 4. Joulukinkun kuorrutus
 5. Paistopussi kinkun paistossa
 6. Vinkkejä kinkun paistoon

Kinkun sulattaminen

Kinkku sulatetaan hyvissä ajoin hitaasti jääkaapissa. Pienen kinkun sulaminen jääkaappilämpötilassa kestää 1–2 vuorokautta, kun taas iso kinkku sulaa helpostikin 3–4 vuorokautta. Jos sulattamisen kanssa tulee kiire, upota kinkku viileään veteen, älä sulata huoneenlämmössä. Hitaasti jääkaapissa sulanut kinkku pysyy varmemmin mehevämpänä, eivätkä haitalliset bakteerit pääse lisääntymään viileässä lämpötilassa.

Kinkun paiston esivalmistelut

Ota kinkku huoneenlämpöön ajoissa ennen paistamista, poista se pakkauksestaan ja työnnä kinkkuun lihalämpömittari jo tässä vaiheessa. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan mahdollisimman keskelle, mutta ei kuitenkaan luuhun asti tai luun viereen, sillä luu johtaa lämpöä paremmin kuin liha. Kinkun sisälämpötilan on hyvä olla noin 10 astetta, kun laitat sen uuniin. Kinkun lämpeneminen sopivaan lämpötilaan kestää noin tunnin per kilo.

Kinkun paistaminen

 1. Lämmitä uuni 90–125 asteeseen. Kinkku säilyttää mehukkuuden sitä paremmin, mitä alhaisempi on uunin lämpötila. Kun käytät matalampaa lämpötilaa, kannattaa varmistaa mittarilla, että uunin todellinen lämpö vastaa asetettua lämpötilaa.
 2. Kuivaa kinkku huolellisesti talouspaperilla ja nosta se joko ritilälle tai paistopussiin nahkapuoli ylöspäin. Jos paistat kinkun ritilällä, laita ritilän alle uunipelti ja uunipellille vettä. Vesi tuo uuniin kosteutta ja estää kinkusta valuvaa nestettä palamasta peltiin kiinni. Paistopussissa kinkun voi nostaa suoraan uunipelle, eikä vettä tarvita. (Lue alla paistopussin plussat ja miinukset.) Nosta kinkku lämmenneeseen uuniin alatasolle niin, että kinkun paksuin osa on uunin perällä.
 3. Paista kinkkua 1–1,5 tuntia per kilo. Parhaan tiedon kypsyydestä antaa kuitenkin lihalämpömittari: Kinkku on mehevä, kun sisälämpötila on 74 astetta. Ylikypsän kinkun saat taas paistamalla kinkun 80-asteiseksi. Kinkun sisälämpötila nousee uunista ottamisen jälkeen vielä 2–3 astetta.
 4. Anna kinkun jäähtyä huoneenlämmössä, ennen kuin poistat siitä verkon.

Joulukinkun kuorrutus

Perinteinen joulukinkun kuorrutus tehdään sinapista ja korppujauhoista.

 1. Poista hieman jäähtyneestä kinkusta verkko ja kamara. Voit siistiä ja poistaa myös kinkun rasvaa, mutta jätä pintaan ainakin osa rasvasta, sillä silloin kuorrutuksesta tulee mehevämpi ja kauniimpi.
 2. Voitele kinkun pinta sinapilla. Esimerkiksi voimakas Dijon-sinappi sopii kuorrutukseen hyvin.
 3. Ripottele sinapin päälle ohut kerros korppujauhoja. Jos pidät neilikoiden mausta, voit koristella pinnan pistelemällä siihen kokonaisia neilikoita.
 4. Paista kinkkua uunissa 225–250 asteessa 5–10 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin ruskean värin. Kuorrutusvaiheessa uunia kannattaa vahtia tarkkana, ettei kinkun pinta pääse palamaan.

Paistopussi kinkun paistossa – plussat ja miinukset

Moni suosii kinkun paistossa paistopussia, ja sen käytössä onkin monta etua. Paistopussissa kypsentäessä kinkusta lähtevä kosteus pysyy hyvin pussin sisällä ja kinkusta tulee mehevä. Paistopussi kerää myös kinkusta uunissa valuvan nesteen, joten liemi on helppo ottaa talteen käyttöä varten. Lisäksi paistopussi pitää uunin siistinä. Kukapa ei haluaisi välttyä uunin jynssäämiseltä!

Paistopussissa paistaessa kinkkuun ei kuitenkaan saa rapeaa pintaa, sillä kinkku kypsyy pussin sisällä höyryssä. Joillekin kinkun paistajille juuri pinnan rapeus on tärkeimpiä asioita joulukinkussa, joten silloin paisto ritilällä on ainut oikea valinta. Joku toinen taas saattaa valita pussittomuuden ihan vain muovin käyttöä välttääkseen.

Paistopussi vai ei, tämäkin on siis makuasia. Jos päädyt käyttämään paistopussia, muistathan lukea käyttöohjeet huolella paistopussin pakkauksesta.

Muita vinkkejä kinkun paistoon

Tässä vielä muutamia vinkkejä, jotka voivat olla avuksi kinkun paistossa:

 • Suuren kinkun paistaminen vie aikaa. Jos haluat käyttää uunia päivisin muiden ruokien valmistamiseen, paista kinkku aattoa edeltävänä yönä. Yöllä paistetun kinkun tuoksu on varma aattoaamun tunnelmanluoja.
 • Jäähdytä kinkusta paistossa valunut liemi ja rasva jääkaappikylmäksi. Jäähtynyt ja jähmettynyt rasva on helppoa kuoria liemen pinnalta pois. Tiesitkö, että kinkun rasvan voi kierrättää dieseliksi? Myös kompostointi on hyvä vaihtoehto. Älä päästä kinkun rasvaa viemäriin, sillä rasva voi tukkia viemärin.
 • Käytä kinkusta irronnut liemi kinkun kastikkeeseen tai joulun jälkeen esimerkiksi keiton valmistukseen.
 • Unohditko sulattaa kinkun? Ei hätää, testaa jääkinkkua! Paista jäistä kinkkua 90-asteisessa uunissa noin 2 tuntia per kilo. Paistossa on hyvä käyttää paistopussia, ja lihalämpömittari työnnetään lihaan vasta, kun kinkku on sopivasti sulanut.

Ennen kinkun paistamista mieti, millainen kinkku on sinun tavoitteesi. Ja ota rennosti! Kunhan aikaa on varattu tarpeeksi ja luotat mittarin lukemiin, kinkun paistaminen sujuu kuin itsestään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae