Joululaatikot

Joululaatikot ovat ehdoton osa suomalaista joulupöytää. Perinteisiä joululaatikoita ovat lanttu-, porkkana- ja perunalaatikko sekä monessa kodissa myös maksalaatikko. Bataattilaatikko on esimerkki moderneista joululaatikoista, jotka ovat tulleet jäädäkseen. Lue blogistamme, kuinka valmistat suosituimmat joululaatikot helposti valmiista soseista tai alusta asti itse. Lisäksi annamme vinkkejä joululaatikoiden tuunaukseen ja esittelemme modernit joululaatikot. Ole hyvä, tässä kaikki joululaatikoista!

Perinteiset joululaatikot

Lanttulaatikko, perunalaatikko ja porkkanalaatikko ovat perinteisimpiä joululaatikoitamme. Myös maksalaatikko kuuluu vanhoihin perinteisiin, mutta se myös jakaa vahvasti mielipiteet jouluruokana. Vanhin joululaatikoista on imelletty perunalaatikko. Joululaatikot ovat yleistyneet koko kansan joulupöydissä vasta 1800-luvulla.

Suosituimpia laatikoita perinteisistä joululaatikoistamme ovat lanttulaatikko ja porkkanalaatikko. Näin valmistat itse maistuvan lanttu- tai porkkanalaatikon kätevästi käyttämällä valmista sosetta:

Lanttulaatikko valmiista soseesta

  • 1 kg valmista lanttusosetta
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1–2 kananmuna
  • ½ dl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • mausteeksi ripaus inkivääriä, valkopippuria ja muskottipähkinää
  • pinnalle korppujauhoja ja voita
  1. Sekoita kaikki ainekset kuorrutuksen aineksia lukuun ottamatta keskenään.
  2. Kaada seos yhteen suureen tai kahteen pienempään voideltuun uunivuokaan. Painele pintaan lusikalla kuvioita. Ripottele päälle korppujauhoja ja viimeistele pinta voinokareilla.
  3. Paista 175-asteisessa uunissa n. 1 ½ tuntia.

Porkkanalaatikko valmiista soseesta

  • 1 kg valmista porkkanasosetta
  • 6 dl maitoa
  • 1 dl vettä
  • 1 dl puuroriisiä
  • ½ dl siirappia
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • mausteeksi ripaus valkopippuria ja muskottipähkinää
  • pinnalle korppujauhoja ja voita
  1. Tee ensin riisipuuro: Keitä riisiä vedessä, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja kiehauta. Anna puuron hautua n. 40 minuuttia.
  2. Sekoita puuroon kaikki muut aineet korppujauhoja ja voita lukuun ottamatta.
  3. Kaada seos yhteen suureen tai kahteen pienempään voideltuun uunivuokaan. Painele pintaan lusikalla kuvioita. Ripottele päälle korppujauhoja ja viimeistele pinta voinokareilla.
  4. Paista 175-asteisessa uunissa n. 1 ½ tuntia.

Lanttu- ja porkkanalaatikko alusta asti valmistaen

Jos haluat valmistaa lanttu- ja porkkanalaatikon alusta asti itse, keitä aluksi juurekset suolalla maustetussa vedessä ja soseuta pehmeät juurekset. Älä heitä juuresten keitinlientä hukkaan, vaan lisää keitinlientä soseeseen sen verran, että saat siitä sopivan paksuista. Keitinliemestä käytetään siis vain osa, ettei soseesta tule liian löysää. Soseutuksen jälkeen voitkin seurata yllä olevia reseptejämme, joissa käytetään valmista juuressosetta.

Modernit joululaatikot

Kaikki perinteet muuttuvat, niin myös joululaatikot. Joululaatikoita tehdään tänä päivänä rohkeasti erilaisista juureksista, kuten bataatista, punajuuresta ja palsternakasta. Kaikkien näiden juuresten lempeä makeus ja makumaailma sopivat joulupöytään. Bataattilaatikko ja punajuuri-sinihomejuustovuoka ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa joulupöydissämme. Onko seuraavaksi palsternakkalaatikon vuoro? Lisäksi voit tehdä juureslaatikkoa erilaisten juuresten sekoituksista.

Joululaatikoiden moderneja versioita ovat tietenkin myös erityisruokavalioihin muokatut perinteiset joululaatikot. Vegaani löytää kermalle ja maidolle korvaajan kasvispohjaisista valmisteista, eikä kananmunaa tarvita. Gluteenittomassa joululaatikossa taas tavalliset korppujauhot korvataan gluteenittomilla korppujauhoilla tai jätetään pois kokonaan. Pinnan voikin kuorruttaa vaikkapa mantelilla. Katso perusohjeemme lanttulaatikolle ja porkkanalaatikolle ja muuntele ohjetta näillä vinkeillä tarpeesi mukaan.

Joululaatikoiden tuunaus

Joululaatikoiden tuunaus on helppo tapa saada kaupan valmislaatikoista juhlavia ja omille makunystyröille sopivia. Lisää laatikoihin kermaa ja mausteita, kuorruta pinta, viimeistele voinokareilla ja paista meheväksi ja rapeaksi. Pinnan kuorrutukseen voit käyttää korppujauhoja, leipäkuutioita, siemeniä, manteleita tai pähkinöitä. Listasimme aineksia, jotka sopivat perinteisten laatikoiden tuunaukseen:

Lanttulaatikon tuunaus

  • kerma/hapankerma
  • inkivääri
  • neilikka
  • maustepippuri
  • piparkakkumauste
  • kaneli

Porkkanalaatikon tuunaus

  • kerma/hapankerma
  • inkivääri
  • kaneli
  • appelsiininkuori
  • muskottipähkinä

Perunalaatikon tuunaus

  • kerma/hapankerma
  • muskottipähkinä
  • valko- ja mustapippuri

Katso myös vinkkimme joulun parhaaseen kinkkuun sekä maukkaisiin leivonnaisiin.