Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Jauhelihan pakastaminen – vinkit turvalliseen pakastukseen ja käyttöön

Jauhelihaa voi pakastaa turvallisesti, kunhan pitää mielessä muutaman perusasian. Lue vinkkimme jauhelihan turvalliseen pakastukseen ja käyttöön.

(0) Kommentoi

jauhelihan pakastaminen

Voiko jauhelihan pakastaa? Kyllä voi! Jauhelihan pakastaminen on hyvä tapa vähentää ruokahävikkiä tai vaikkapa hyödyntää kaupan erikoistarjous. Muistathan kuitenkin pakastaa jauhelihan mahdollisimman tuoreena ja käyttää sen pakastimesta hyvän sään aikana.

Tässä nopea muistilista jauhelihan pakastamiseen ja sulattamiseen:

  • Pakasta jauheliha mahdollisimman tuoreena, ei koskaan viimeisen käyttöpäivän jälkeen
  • Jauheliha säilyy pakkasessa 3–6 kk, rasvainen liha lyhyemmän aikaa kuin vähärasvainen
  • Sulata pakastettu jauheliha jääkaapissa tai kylmässä vedessä
  • Käytä sulanut jauheliha heti ruuanvalmistukseen

Jauhelihan pakastaminen

Jauhelihaa voi pakastaa, jos se on vielä tuoretta eikä sitä ole aiemmin pakastettu. Jauhelihassa lihan rakenne on rikottu ja bakteerit pääsevät leviämään lihan pinnalta joka puolelle. Siksi jauhelihan säilyvyys on huonompi kuin kokolihan. Pakastaminen onkin hyvä tapa säilyttää jauhelihaa, jos et ehdi valmistaa siitä ruokaa suunnitellusti.

Pakasta valmiiksi pakattu jauheliha omassa pakkauksessaan tai tiskistä ostettu jauheliha muovipussiin käärittynä. Huomaathan, että tiskistä ostettu jauheliha on käytettävä tai pakastettava heti ostopäivänä. Valmiiksi pakatun jauhelihankaan kanssa ei kannata odottaa viimeiseen käyttöpäivään, sillä silloin säilyvyys pakkasessakin on heikko. Jauhelihaa ja muita lihatuotteita pakastettaessa voi käyttää pakastustoimintoa, varsinkin jos pakastetaan suuria eriä. Tarkistathan myös, että muulloin lämpötila pakastimessa on suositellut –18 astetta.

Jos haluat nopeuttaa arjen ruuanlaittoa, silloin jauheliha kannattaa kypsentää ennen pakastamista. Paistettuna pakastettu jauheliha on helppo lisätä ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Pakasta paistettu jauheliha litteänä levynä muovipussissa, silloin se sulaa nopeasti.

Kauanko jauheliha sitten säilyy pakkasessa? Se riippuu jauhelihan rasvaprosentista. Rasvainen jauheliha säilyy pakkasessa korkeintaan kolme kuukautta, kun taas vähärasvaista jauhelihaa voit pakastaa noin kuusi kuukautta. Kaikkiin pakastettuihin tuotteisiin on hyvä merkata pakastuspäivämäärä vaikkapa maalarinteippiä apuna käyttäen. Kun päivämäärä on selkeästi näkyvissä, ei tuotteen käyttökelpoisuutta tarvitse arpoa.

jauhelihan pakastaminen

Jauhelihan sulattaminen ja käyttö

Sulata pakastettu jauheliha hitaasti jääkaapissa, jolloin se pysyy mehevämpänä. Jos sinulla ei kuitenkaan ole aikaa odottaa seuraavaan päivään, voit sulattaa jauhelihan kulhossa kylmässä vedessä. Pidä jauheliha sulattaessa vielä ilmatiiviissä pakkauksessaan. Älä sulata jauhelihaa huoneenlämmössä tai lämpimässä vedessä, sillä lämpö saa lihan mikrobit heräämään ja lisääntymään. Lämpimässä sulattaessa jauhelihan pinnalla voi olla jo mikrobien bileet, vaikka liha olisi sisältä vielä kohmeista.

Käytä sulatettu jauheliha ruuanvalmistukseen heti, kun liha on sulanut. Sulatetun jauhelihan säilyvyys on huono, sillä pakastaminen rikkoo lihan solurakennetta ja bakteerit pääsevät kasvamaan rikkoontuneessa solukossa nopeammin kuin pakastamattomassa lihassa. Solujen rikkoutumisen vuoksi pakastettu liha myös menettää kypsennettäessä enemmän nestettä kuin tuore liha.

Vaikka raakaa lihaa ei voi pakastaa useaan kertaan, monen yllätykseksi kerran pakastetun jauhelihan voi kuitenkin pakastaa uudelleen kypsennyksen jälkeen. Jos valmistat lihasta esimerkiksi suuren määrän keittoa, voi osan keitosta pakastaa. Myös jauhelihasta valmistetut laatikkoruuat sopivat hyvin pakastettaviksi. Jauheliha on turvallista pakastaa uudelleen kypsentämisen jälkeen, koska kypsentämisessä lihan haitalliset mikrobit kuolevat. Pakastathan kuitenkin valmiinkin ruuan mahdollisimman tuoreena ja käytä se heti sulattamisen jälkeen.

Käytä pakastettua ja sulatettua raakaa jauhelihaa ruuanlaitossa kuten pakastamatontakin jauhelihaa. Pakastetusta jauhelihasta voi irrota paljon nestettä pannulle, joten paista liha tarpeeksi suurella pannulla ja käytä korkeaa paistolämpötilaa. Näin saat lihan ruskistumaan hyvin, eikä se kypsy harmaaksi kiehumalla omassa nesteessään.

Muiden lihatuotteiden pakastaminen

Jauhelihan lisäksi voit pakastaa muitakin lihatuotteita, kuten makkaroita, broilerin koipia ja leikkeleitä. Aivan kuten jauhelihan pakastamisessa, myös muiden lihatuotteiden kanssa on tärkeää, että pakastat mahdollisimman tuoretta lihaa. Säilyvyydessäkin on sama pelisääntö: mitä rasvaisempi liha, sen vähemmän aikaa se säilyy pakkasessa. Esimerkiksi makkarat ovat yleensä rasvaisia, joten ne säilyvät pakkasessa korkeintaan kolme kuukautta. Pakastamisen ja sulattamisen myötä lihan rakenne kärsii hieman, mutta tuotteen voi käyttää normaaliin tapaan. Käytäthän kaikki lihatuotteet mahdollisimman pian sulattamisen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae