Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Itse tehty pasta – 8 vinkkiä joilla onnistut varmasti

Pasta on aina parasta itse tehtynä. Näillä ohjeilla itse tehty pasta onnistuu varmasti – myös ilman pastakonetta!

(0) Kommentoi

Itse tehty pasta

Itse tehty pasta – näin onnistut

Pasta on aina parasta itse tehtynä! Itse tehty pasta vaatii tekijältään hauislihaksia ja kärsivällisyyttä, mutta täydellisestä pastataikinasta itse valmistettu tuorepasta on kaiken vaivan arvoista. Lue alta vinkkimme pastan valmistukseen vaihe vaiheelta. Näillä ohjeilla itse tehty pasta onnistuu varmasti – myös ilman pastakonetta!

  1. 8 vinkkiä itse tehdyn pastan valmistukseen
  2. Yleisimmät sudenkuopat ja miten niistä selvitään

8 vinkkiä itse tehdyn pastan valmistukseen

1. Raaka-aineiden valinta

Paras lopputulos syntyy laadukkaista raaka-aineista. Pastataikinaan tarvitset lähtökohtaisesti vain vehnäjauhoja ja kananmunia, mutta jotkut lisäävät myös hiukan oliiviöljyä taikinaan. Pastataikinan valmistukseen kannattaa valita hienoa 00-vehnäjauhoja, joka on pelkkää valkoista ydinvehnää eikä sisällä lainkaan jyvän kuorta. 00-jauhoja on saatavilla useimmista ruokakaupoista, mutta itse tehty pasta syntyy myös kotimaisista puolikarkeista vehnäjauhoista, jos 00-jauhoja ei kaupasta löydy.

2. Taikinan valmistus

Taikinaa ei kannata valmistaa kulhossa, joten varaa pastataikinan valmistusta varten tilaa esimerkiksi keittiön pöydältä tai tasolta. Tee jauhoista pöydälle pyöreä keko ja paina esimerkiksi kahvimukilla keon keskelle kraaterimainen kolo. Riko kananmunat yksitellen kraateriin ja vatkaa munien rakenne varovaisesti rikki. Kananmunien ja jauhojen suhde on oikea silloin kun kanamunat ovat aivan kraaterin piripinnassa. Kun munien rakenne on rikki, aloita varovasti ottamaan kraaterin reunoilta jauhoja kananmunien joukkoon. Jatka, kunnes kananmunat ja jauhot ovat sekoittuneet yhteen. Kun jauhot ja kananmuna ovat sekoittuneet yhteen, aloita taikinan vaivaaminen.

3. Vaivaaminen

Pastataikinan vaivaaminen on valmistuksen tärkein vaihe, johon kannattaa varata kunnolla aikaa. Taikina on valmista kun se on kimmoisaa ja joustavaa. Voit tarkistaa onko taikina valmista painamalla sormella kuopan pallon pintaan: jos taikina palautuu lähes saman tien sileäksi, se on valmis. Helpoiten taikinan vaivaaminen onnistuu esimerkiksi keittiön tasoa tai pöytää vasten, jolloin saat hyödynnettyä käsivoimasi parhaiten. Vaikka käsin vaivaaminen vaatii hiukan hauislihaksia, se on yllättävän rentouttavaa puuhaa. Jos käsitreeni ei kuitenkaan innosta, voit vaivata taikinaa myös yleiskoneella.

4. Levähtäminen

Kun taikinaa on vaivattu tarpeeksi, sen annetaan levähtää jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan elmukelmuun käärittynä. Pastataikina kuivahtaa helposti jos se joutuu ilman kanssa kosketuksiin, joten Kelmuta taikina huolellisesti ja varmista, ettei pastapallossa ole kohtia jotka eivät ole kelmun alla. Levähtämisen jälkeen pastataikina kannattaa leikata kahtia ja tarkistaa, miltä pastataikinan sisäpinta näyttää: jos sisus muistuttaa hiukan marsipaania ja sinne on syntynyt pienen pieniä ilmakuplia, käsissäsi on täydellinen pastataikina.

Itse tehty pasta

5. Käsin kauliminen

Kun taikina on levähtänyt jääkaapissa, on aika alkaa kaulimaan taikinaa. Itse tehty pasta onnistuu myös ilman pastakonetta perinteisellä kaulimella kaulien, mutta käsin kauliessa tarvitaan enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä kuin pastakoneen käytössä. Käsin kaulittu taikina jää myös hiukan paksummaksi kuin pastakoneella valmistettu. Jos innostut pastan tekemisestä kunnolla, kannattaakin harkita pastakoneen ostamista. Alkuun pääset kuitenkin myös ilman konetta.

6. Pastakoneella kauliminen

Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan ja kääri takaisin elmukelmuun ne osat, joita et käytä. Kauli palaa hiukan litteämmäksi ja tee siitä suorakaiteen muotoinen. Ripottele päälle vähän jauhoja, jotta taikina ei jää kiinni koneeseen. Muuta telojen asentoa kierrosten välissä ja jatka pastan syöttämistä koneen läpi niin kauan, kunnes taikinalevy on niin ohut että se on hiukan läpikuultava.

7. Pastan muotoilu

Itse tehty pasta taipuu muotoon kuin muotoon, mutta aloittelijan on ehdottomasti helpoin aloittaa valmistamalla yksinkertaista nauhapastaa. Leikkaa valmiista taikinasta nauhoja ja pyörittele ne kimpuksi, tai kokeile valmistaa esimerkiksi ravioleja tai tortellineja. Pastaa kannattaa valmistaa kerralla sen verran kuin syö, sillä itse tehty pasta on parasta tuoreena. Voit myös kuivattaa nauhapastan ja nauttia sen seuraavana päivänä.

8. Keittäminen

Itse tehty pasta keitetään tuorepastan tavoin. Kuumenna reilusti vettä kiehuvaksi, mausta suolalla ja lisää pastat kiehuvaan veteen. Keitä noin 2-4 minuuttia riippuen pastan paksuudesta. Maukkaan pastan salaisuus piilee hyvin suolatussa keitinvedessä – keitinvesi on tarpeeksi suolaista silloin, kun se maistuu lähes merivedeltä.

Yleisimmät sudenkuopat ja miten niistä selvitään

Pastan valmistus ei ole lainkaan vaikeaa, mutta vaatii hiukan aikaa ja kärsivällisyyttä. Pastataikinan valmistuksessa on muutamia yleisiä ongelmia, joihin aloitteleva pastakokki saattaa törmätä:

 

1. Jauhokeko hajoaa

Pastataikina kannattaa valmistaa niin, että jauhokeon keskelle tehdään kolo, johon kananmunat rikotaan ja jauhot ja kananmunat sekoitetaan hiljalleen yhteen esimerkiksi haarukan avulla. Joskus kolon reunat saattavat pettää ja kananmunat voivat alkaa valua kokonaan jauhokeon ulkopuolelle ympäri pöytää tai työtasoa. Jos näin käy, ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin – taikina ei missään nimessä ole pilalla. Yritä kontrolloida kananmunien leviäminen sekoittamalla jauhot ja kananmunat ripeästi yhteen käsiä käyttäen. Jos jauhokeko hajoaa, lopputuloksena voi olla hiukan sotkuisempi työtaso, mutta silti onnistunut pastataikina.

2. Liian kuiva taikina

Joskus taikinaa vaivatessa voi tuntua, että taikina jää liian kuivaksi. Jos epäilet, että taikina on liian kuivaa voit kokeilla venyttää taikinapalloa hiukan. Jos taikina repeää venyttäessä lähes heti, se on liian kuivaa. Liian kuivaan taikinaan kannattaa lähteä lisäämään kosteutta hyvin maltillisesti ja vähän kerrallaan. Voit kastella käsiäsi hanan alla ja kuivata käsistä enimmät vedet pois ja jatkaa sitten vaivaamista. Jos taikina tuntuu silti liian kuivalta, riko yksi kananmuna astiaan, tee pieni kolo taikinapalloon ja kauho koloon muutama teelusikallinen kananmunaa.

3. Liian märkä taikina

Jos taikina tuntuu jäävän käsiin kiinni, kokeile lisätä hiukan jauhoja taikinaan. Jauhoja kannattaa lisätä hyvin vähän kerrallaan, ettei liian märkä taikina muutu vahingossa liian kuivaksi.

4. Taikina ei sitkostu

Jos taikina tuntuu jäävän käsiin kiinni, kokeile lisätä hiukan jauhoja taikinaan. Jauhoja kannattaa lisätä hyvin vähän kerrallaan, ettei liian märkä taikina muutu vahingossa liian kuivaksi.

Lue lisää vinkkejä ruoanlaittoon blogistamme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae