Hyppää sisältöön
Näytä kaikki artikkelit

Nyt syödään hävikkiruokaa – 12 vinkkiä hävikin vähentämiseen

Hävikkiä voi syntyä paljon lähes huomaamatta. Lue vinkkimme, joilla vähennät ruokahävikin syntymistä!

(0) Kommentoi

hävikkiruoka

Mitä on hävikkiruoka ja hävikki?

Hävikkiruoka on ruokaa, joka uhkaa joutua jätteeksi tai joka on valmistettu raaka-aineista, jotka uhkaavat mennä roskiin. Ruokahävikki taas viittaa ruokaan, joka on jo heitetty hukkaan. Kun heitämme ruokaa roskiin, haaskaamme kaiken sen energian ja työn, joka on mennyt ruuan tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin ja tuotamme vielä ylimääräisiä päästöjä kaatopaikan kautta.

Ruokahävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa: jopa 6 % kaikesta koteihin ostetusta ruuasta menee roskiin. Siksi jokaisen omalla toiminnalla on suuri merkitys ruokahävikin vähentämisessä. Kodeissa yleisimmin roskiin joutuvia elintarvikkeita ovat hedelmät, vihannekset, leipä ja kahvi. Hävikkiruoan hyödyntäminen ja ruokahävikin minimoiminen säästää paitsi maapalloa myös rahaa. Rahaa säästyy sitä enemmän, mitä useampi keino ruokahävikin vähentämiseksi otetaan käyttöön.

Miten vähentää ruokahävikkiä kotona?

Ruokahävikin vähentäminen vaatii ehkä uutta ajattelumallia ja uusien rutiinien muodostamista, mutta se ei ole vaikeaa. Koska kotitalouksilla on ruokahävikin vähentämisessä suuri rooli, kokosimme toimivat vinkit, joita jokaisen on helppo toteuttaa. Tässä 12 vinkkiämme ruokahävikin vähentämiseen kotona:

 

1. Suunnittele etukäteen ostoksesi ja ruoat, joita aiot valmistaa.

Jos et jaksa miettiä koko viikon ruokalistaa, puolikin viikkoa kerralla riittää. Mieti, mitä peruselintarvikkeita tarvitset kotiin ja osta lisäksi tarvikkeet esimerkiksi kolmelle lämpimälle ruoalle. Osta sitten ostokset listan mukaan, niin vältyt turhilta heräteostoilta.

2. Hyödynnä netin ja ystävien ruokavinkit suunnittelusi avuksi.

Tilaa Kotiruokakalenterin ruokalista suoraan sähköpostiisi suunnitteluasi helpottamaan.

3. Tee ruokaa itse.

Itse tekemällä opit hyödyntämään raaka-aineita paremmin ja saat ruokaa edullisemmin. Itse tehtyä ruokaa myös arvostetaan enemmän, jolloin pois heittämisen kynnys kasvaa.

4. Seuraa roskiksesi sisältöä ja opi virheistäsi.

Jos huomaat, että roskiin menee jatkuvasti leipää, osta sitä kerralla vähemmän tai pakasta ajoissa. Jos taas edellisten päivien ruuat jää syömättä, tee kerralla pienempiä annoksia tai tutki jääkaappisi sisältö huolella ennen seuraavan ruuan valmistamista.

5. Osta vain tarpeeseen.

Tämä kannattaa pitää mielessä etenkin raaka-aineissa, jotka pilaantuvat helposti ja joita kodeissa useimmin heitetään hukkaan. Multajuurekset säilyvät jääkaapissa pitkäänkin, mutta salaatti pilaantuu nopeasti. Toisaalta juurestenkaan säilyvyys ei ole hyvä enää keväällä, jolloin niiden sisäinen kello käynnistelee jo seuraavan kesän kasvua. Osta siis ruokaa kohtuullisia määriä kerralla.

6. Opettele säilyttämään ruoka-aineita oikeissa lämpötiloissa.

Joillekin vihanneksille paras säilytyslämpötila ei olekaan jääkaappilämpötila vaan huoneenlämpö tai jotain näiden väliltä. Toisaalta, jos kotisi sisälämpötila on korkea, säilyvyyden kannalta voi olla kuitenkin parasta valita mieluummin jääkaappi kuin liian lämpimät olosuhteet. Tässä muutamia vihanneksia, jotka säilyvät paremmin huoneenlämmössä (tai hieman sitä viileämmässä) kuin jääkaapissa:

  • tomaatti
  • kurkku
  • sipuli
  • valkosipuli
  • avokado
  • kesäkurpitsa

hävikkiruoka

7. Vähemmän on enemmän.

Älä tee ruokaa suuria määriä tavan vuoksi. Samaa ruokaa on ihan mukava syödä kaksi päivää, mutta kolmas voi alkaa jo tökkiä. Jos pääruokaa on niukasti, voit valmistaa aterialle enemmän salaattilisukkeita ja tarjota lisänä leipää. Se, että yksi laji loppuu kesken on pienempi paha kuin ruoan jatkuva roskiin heittäminen.

8. Pakasta ja muista käyttää ruoat pakkasesta.

Jos teit liian suuren määrän ruokaa, laita ylimääräinen pakkaseen valmiisiin annosrasioihin, jotka on helppo ottaa mukaan vaikka töihin. Raasta osa suuresta juustopalasta pakkaseen ja käytä, kun teet pizzaa. Katso ohjeistamme, miten voit pakastaa yrttejä ja jauhelihaa.

9. Hyödynnä enemmän: käytä raaka-aineet tarkkaan ja ajattele uudestaan.

Esimerkiksi kukkakaalin lehdet maistuvat maukkaalta wokissa ja perunan ja muiden juuresten kuorista saat rapeita sipsejä. Tai ehkä perunoita ei tarvitse kuoria ollenkaan? Näin säästyt vaivalta ja saat enemmän vitamiineja.

10. Pidä kaapeissasi hyvä valikoima pitkään säilyviä perusraaka-aineita.

Näiden raaka-aineiden avulla voit tehdä helppoa perusruokaa raaka-aineista, jotka uhkaavat mennä roskiin. Esimerkiksi erilaiset säilyketomaatit ovat tärkeitä aineksia joka kodissa. Tee vaikka tomaattinen kasviskeitto kasviksista, jotka uhkaavat nahistua jääkaapissa. Opettele hyödyntämään myös kuivakaappien jämät ja suunnittele arkiruokasi joskus sen pohjalta, mitä kuivakaapeista löytyy.

11. Syö sesongin mukaan.

Kun ostat tuoreita sesongin raaka-aineita, niissä on maku parhaimmillaan ja herkullisia ruokia tulee heitettyä vähemmän pois. Läheltä tulleet sesongin vihannekset ja hedelmät myös säilyvät paremmin kuin kaukaa tuodut pitkään varastoidut sukulaiset.

12. Mieti, onko ruoka oikeasti pilalla ennen roskiin heittämistä.

Tee kuivahtaneesta leivästä krutonkeja tai korppujauhoja ja kuivasta pullasta köyhiä ritareita. Laita hieman nuupahtaneet juurekset sosekeittoon ja tee tummuneista banaaneista banaanilettuja. Yrttiruukkujen jämistä taas valmistat maukasta yrttiöljyä. Mausteita kuten pippureita tai laakerinlehtiä voi hyvin käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Pitkässä säilytyksessä ne voivat menettää makuaan, mutta ovat täysin turvallisia.

Hävikkiruoka ja ruokahävikki kodin ulkopuolella

Kaupan ruokahävikki

Auta kauppoja vähentämään ruokahävikkiä ostamalla tarjoustuotteita, joiden parasta ennen -päiväys tai viimeinen myyntipäivä on lähestymässä. Älä kuitenkaan osta tarjoustuotteita vain varmuuden vuoksi ilman suunnitelmaa siitä, miten aiot ne käyttää. Ei ole yhtään fiksumpaa, että kaupan sijaan sinä heität tuotteen lopulta roskiin.

Ravintolan ruokahävikki

Ravintoloiden ruokahävikkiin vaikuttavat henkilökunnan käytännöt ja asiakkaiden tottumukset. Tilaa ravintolassa ruokaa vain sen verran, kuin jaksat syödä. Älä hamstraa liikaa myöskään buffeteissa; ruoan roskiin heittäminen ei tuo rahalle vastinetta. Kaikki pois heittämäsi ruoka on rasite ympäristölle, ja se synnyttää turhaa työtä ravintolan henkilökunnalle. Roskiin heittäminen voi käydä lopulta kalliiksi myös asiakkaan kukkarolle, sillä jos hävikkiruokaa tulee paljon, ravintolalla on paineita nostaa hintojaan.

Ole tiedostava kuluttaja

Kysy rohkeasti ravintoloista ja kaupoista, mitä konkreettisia tekoja ne tekevät ruokahävikin vähentämiseksi. Valitse ravintoloita ja kauppoja, jotka yrittävät aktiivisesti vähentää ruokahävikkiä ja raportoivat toimistaan avoimesti. Jotkin ravintolat ovat jopa erikoistuneet hävikkiruokaan eli valmistavat ruokaa raaka-aineista, jotka uhkaavat joutua jätteeksi. Kun tutustut alueesi yrityksiin, hyviä valintoja on helppo tehdä.

Osta hävikkiruokaa netistä

Monet ravintolat ja kaupat myyvät hävikkiruokaa sovellusten kautta. Lataa siis puhelimeesi hävikkiruokasovellus, jonka avulla näet lähialueesi hävikkiruokatarjonnan. Sovelluksella ostetun ruoka-annoksen saat tyypillisesti puoleen hintaan. Hävikkiruokasovellusten kautta on helppoa ostaa vaikkapa edullinen lounas töihin, jos työpaikkasi lähellä on palvelua käyttäviä ravintoloita.

Ruokaa netissä tarjoavat myös useat verkkokaupat, jotka myyvät kuluttajille kauppojen ylijäämäeriä edulliseen hintaan. Tuotteet myydään edullisesti esimerkiksi pakkausmuutosten vuoksi tai koska niiden päiväys on lähestymässä. Hävikkiruokaverkkokaupoissa voit tehdä todella edullisia löytöjä ja säästää suuriakin summia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hae